Blog.hu bejegyzés átirányítás más webcímre

A blog.hu alapból nem kínál átirányítási lehetőséget más weboldalra, pedig ez költözéskor nagyon jól jönne a SEO eredmények megőrzéséhez. Az átirányítás azonban JavaScript segítségével megoldható, és ebben a bejegyzésben meg is mutatom, hogyan.

Blog.hu átirányítás JavaScript segítségével

Ha egy bejegyzést szeretnél átirányítani egy új helyre, akkor nincs más dolgod, mint megnyitni a blog.hu szerkesztőjét.

Ha korábban már használtad a „Tovább gomb” gombot a cikkedben, akkor nincs más teendőd. Ha eddig még nem használtad, akkor bárhol a cikkedbe kattintva, nyomd meg ezt a gombot:

blog.hu tovább gomb

Ez beszúr a <!–more–> elemet a cikked forráskódjába, ami arra utasítja a sablonod, hogy az előtte lévő szöveget mutassa a blogod főoldalán, a többit viszont már csak akkor lehessen elolvasni, ha meg is nyitják a cikket.

Az átirányítás szempontjából ez azért fontos, mert ha a <!–more–> elé szúrod be a JavaScript kódot, akkor az a blogod főoldalán is lefuttatásra kerül, és nem csak a bejegyzésed látogatóit irányítja át, hanem a blogod főoldalára érkezőket is. Ha azonban a <!–more–> mögé szúrod be, akkor csak úgy fut le, ha meg is nyitják a bejegyzésed, és ez az, amit te is szeretnél.

Ha megnyomtad a Tovább gombot, és megjelent a <!–more–> elem a szövegben, akkor át kell váltanod HTML nézetre. Ehhez nyomd meg a HTML forráskód gombot:

blog.hu HTML forráskód gomb

Ekkor megjelenik a bejegyzésed HTML forráskódja. Az egyik blogomon én így oldottam meg az átirányítást:

blog.hu blog html nézet

Ahogy látható, az én <!–more–> előtti szövegem arról tájékoztatja az olvasót a blog főoldalán, hogy a bejegyzés már elköltözött az új otthonába. Ha megnyitja a cikket, akkor viszont megjelenik a <!–more–> utáni rész, lefut az átirányítás, és rögtön átkerül az új címre. Itt lehet tesztelni, ez egy blog.hu-s link, ami átdob az új címre:

https://programozoleszek.blog.hu/2020/05/21/java_sajat_szoftver_keszitese_10_resz_listener_hasznalata

A következő kódot kell beszúrni a html nézetbe, a <!–more–> elem után:

<script>// <![CDATA[
window.location.href = "https://index.hu"
// ]]></script>

A CDATA részeket a blog.hu automatikusan beleteszi, amúgy így nézne ki a JavaScript kód:

<script>
window.location.href = "https://index.hu"
</script>

A .href utáni https://index.hu helyére kell betenni azt az URL-t, ahova át szeretnél irányítani. Az idézőjelek is fontosak.

A fentiekből már kiderül, hogyan lehet átirányítani az egész blogod: csak csinálj akár egy üres bejegyzést is, amiben nem kell <!–more–> elem, így a JavaScript kódot mutató részt a blog a főoldalon futtatja le. Persze ilyenkor az egyes bejegyzéseidről nem ugranak át a látogatók az új weboldalra, ha valaki egy cikkedet a közvetlen URL-jével nyitja meg, az továbbra is a blog.hu-n olvasható majd. Minden egyes cikkhez saját átirányítás kell, ami melós, de ezzel megoldható a blog.hu átirányítási lehetőség hiánya.

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan oldható meg a blog.hu-s blogbejegyzés átirányítás új URL-re?

A blog.hu-s bejegyzéseket JavaScript segítségével lehet átirányítani egy új weboldalra. Részletek itt.

Miért dob át a blog.hu-s blogom főoldala egy másik weboldalam egyik bejegyzésére?

Valószínűleg az adott bejegyzés blog.hu-s változatához hozzáadott átirányításod elé elfelejtetted betenni a <!–more–> elemet, ezért az a főoldalra kerülve minden látogatót átirányít.

Mi történik, ha több bejegyzés átirányítása is a blog főoldalára kerül, mert sehol sincs használva a <!–more–> elem?

A webböngésző végrehajtja az első átirányítást, a látogató az új címre kerül, a többi átirányítás sohasem fut le.

Hogy a blog.hu szabályzata mit mond az ilyen átirányításokról, azt mindenki nézze meg maga 🙂 A rossz átirányításokért, esetleges blog.hu-s restrikciókért nem tudok felelősséget vállalni, mindenki tesztelje le maga a változtatásokat!

Az ötletért köszönet jár Gerinek, ő mutatta meg a JavaScript megoldást.

Szólj hozzá!