Developer jelentése

Nézem a blog statisztikáit, és felbukkan benne a developer jelentése kulcsszó. Ki is a developer, és mi a feladata?

A developer jelentése fejlesztő, a mi esetünkben szoftverfejlesztő. A magyar nyelvben hasonló a jelentése még a programozónak is, de órákig tartó vitákat lehetne folytatni arról, mik a különbségek, ha van egyáltalán.

Ehelyett nézzük, mit írnak a témáról mások.

Developer jelentése

A CW Jobs azt írja, hogy developerként kulcsfontosságú részed lesz a szoftverek kifejlesztésében, telepítésében, tesztelésében és karbantartásában. Az általad elkészített programok segítségével a vállalkozások hatékonyabbá válnak, és jobban teljesítenek majd.

A programozó a cége követelményei alapján a szoftverfejlesztő dolgozhat önállóan, vagy csapatban is. A specifikációk pedig gyakran egy IT elemzőtől érkeznek.

A developer jelentése azt is magában foglalja, hogy milyen feladatokkal kell foglalkoznod, ide tartoznak a következők:

  • az aktuális rendszerek áttekintése
  • javaslattétel a fejlesztésre, a költségvetés megtervezésével
  • közös munka az elemzőkkel, dizájnerekkel és a cég többi tagjával
  • meghatározott specifikációk elkészítése, programozás
  • valós tesztesetek futtatása az átadás előtt
  • használati útmutató elkészítése
  • a már élő rendszerek karbantartása

Mi a lehetséges karrierút egy developer számára?

Szoftverfejlesztőként számos iparágban dolgozhatsz, gyakorlatilag minden területen szükség van már programozókra. A junior szoftverfejlesztőként elkezdett karrierút következő lépcsőfoka lehet a senior developer, majd a projektvezető. Persze nem mindegy, mekkora méretű cégről van szó, hiszen a nagyobb vállalatoknál gyakran többféle pozíciót is meghatároznak. A mid-level az a junior és a senior közötti pozíció, a team leader pedig egy kisebb csapat főnöke is lehet.

Utánakerestem az interneten, mi alapján határozzák meg ezeket a szinteket, mi a junior developer jelentése, mit kell tudnia, hogy tovább lépjen a mid-levelre, és mikortól válik valaki seniorrá.

Programozás

A programozás nem a számítógéppel, hanem az emberekkel való kommunikációt jelenti, majd a megtudott ismeretek alapján a számítógép utasítása bizonyos feladatok elvégzésére. Egy jó programkódot fel kell tudnia használni a következő programozóknak is még akkor is, ha előtte egyetlen sorát sem látták. Itt van a legnagyobb különbség egy junior és senior developer között.

A mid-level meghatározás a tudás szempontjából eléggé flexibilis, jellemzően közelebb van a seniorhoz, mint egy kezdőhöz. Az ilyen programozók általában már részt vettek egy teljes fejlesztésben, és tudják, hogyan működik a szoftverfejlesztés a valóságban. Ennek folyamán sok hibát el is követtek, de így tudtak tanulni belőlük.

A junior programozók szeretnének szép programkódot előállítani, és ezt a fejükben lévő kép alapján teszik meg. Erről ismerhetők fel, meg szeretnék mutatni, hogy mennyire értenek a dolgokhoz, egy senior pedig egyből levágja ezt. Azt is sokszor a kezdők hátrányaként hozzák fel, hogy a kódolás számítógépes részére koncentrálnak, nem az emberközpontúságára.

Ezzel szemben a seniorok mindent leegyszerűsítenek, a KISS-elvet vallják: keep it simple, stupid. Az általuk írt kódok a jövőbeli fejlesztéseket és skálázhatóságot is szem előtt tartják. Míg a junior a számítógép által végrehajtandó programrészletet készít el, addig a seniorok arra gondolnak, hogy ezzel a kóddal majd másnak is dolgoznia kell.

developer_jelentese.jpg

Egyéb képességek

A programozásbeli tudás mellett más dolgok is meghatározzák a developerek képességeit. Egy junior developer egyszerű feladatokat csinál meg, melyeket valakinek el kell készítenie. Nem vesznek részt a struktúra kialakításában.

A mid-level programozók sem vesznek részt, ők is feladatokat hajtanak végre. Amiben többet tudnak, hogy a feladataikat jóval kisebb felügyelet mellett végzik el, ha már egy korábban megismert, rutinműveletről van szó.

A seniorok pedig saját maguk is ki tudnak fejleszteni alkalmazásokat. Ez nem azt jelenti, hogy soha sincsenek kérdéseik, vagy mindent tudnak. A különbség ott van, hogy egy senior tudja feltenni a kérdéseit, és megoldásokat is talál rájuk. Mid-level szinten a kérdések feltevése a mindennapi rutinfeladatokra vonatkozik, de komplexebb dolgoknál már ehhez is segítségre van szükségük.

Azt is teljesen gyakori, hogy még egy senior is segítségre szorul, ilyenkor nem fél megkérdezni egy másik seniort, akinek több tudása van a témában. A junioroktól azonban ez nem várható el, mivel nincs tapasztalatuk a témában. Őket irányítani kell, míg rá nem találnak a helyes megoldásra.

Mi a különféle típusú developer jelentése, ha szintet kell lépni?

A programozás egy részben gyakorlati szakma, ahol a megszerzett tudást sok gyakorlással lehet tökéletesíteni. Eközben persze egyre tapasztaltabbá válsz, és szintet léphetsz. De mi a junior vagy a mid-level developer jelentése, ha szintet kell lépni? Mi az a tudásmennyiség, amikor már valaki nem számít többi kezdő programozónak?

Junior developerből mid-level developer

Mivel a junior programozónak szinte nulla tapasztalata van, ezért elengedhetetlen, hogy néhány alkalommal részt vegyen egy teljes fejlesztési ciklusban. Itt számos buktató van munka közben, melyeket ki kell tapasztalni ahhoz, hogy legközelebb elkerülhetők legyenek.

A kódolás közben meg kell tanulni a jobb minőségű kódolást, és a hibakeresés is számos feladatot ad. Ehhez jönnek még a programozói szokások és legjobb módszerek megismerése, ismeretek a teljesítményről és struktúrákról, végül pedig a biztonsági megoldások.

Amikor ezek az ismeretek rendelkezésére állnak egy kezdőnek, akkor már jó úton halad a mid-level felé.

Mid-level developerből senior developer

Sokan úgy tartják, hogy a mid-levelből jóval nehezebb átkerülni senior státuszba, mint a junior szintet elhagyni. Egyes programozók egész életükben mid-level fejlesztők maradnak.

A seniorok tudják, hogy az egyes problémáknak mi a legjobb, de legalább is egy elfogadhatóan jó megoldása. Nem csak az a feladat, hogy a kiadott kódokat leprogramozzák, hanem fel kell készülniük olyan problémák kezelésére, mellyel addig még nem találkoztak. Lehet, hogy a csapat más tagjai sem.

Ezekhez fel kell tudniuk tenni a megfelelő kérdést, és azt is ismerniük kell, hogy kinek vagy hol tegyék fel ezeket. Emellett segíteniük kell a kevesebb tapasztalattal rendelkező programozók munkáját, akiknek jó eséllyel ők lesznek azok, akinek feltehetik a kérdéseiket.

Szólj hozzá!