A programozó tanfolyam online végzése

A programozó tanfolyam online végzése kiváló alternatíva lehet azoknak, akik munka mellett szeretnének tovább tanulni. A tovább tanulni szót majdnem idézőjelbe tettem, mert kicsit arra hajaz, amikor az ember 18 évesen még elmegy egyetemre.

Pedig ma már bevett szokás, hogy valaki egyfolytában új képességeket tanuljon. Még a biztosnak gondolt állami munkahelyek is rendszeresen tartanak továbbképzést, elég, ha csak azt nézzük, hogy irodista Mancika hány új készséget megszerzett az utóbbi 20 évben. Kezdte írógéppel, aztán jöttek a számítógépek, majd a különféle online felületek és folyamatok. Ez is folyamatos tanulást jelent.

A programozó tanfolyam online nem a felsőoktatási szempont szerint tovább tanulás, hanem inkább az amerikai diplomaszerzési módszerekhez hasonlít. Az egyik Magyarországon működő amerikai egyetemen a saját szememmel is láttam, mi ez. Nem 4 vagy 5 éves fix képzéseik voltak, mert ennyi a főiskola vagy egyetem, hanem volt, ami 1 év, volt, ami 1,5, de azokra a gazdasági élet nemzetközi szereplői repültek ide oktatni. Aztán a hallgatók a képzés végén olyan gyakorlati tudást kaptak, amivel mehettek a multik középvezetőinek vagy jól fizető elemző pozíciókba.

Ezzel szemben én a főiskolán makroökonómiát meg mikroökonómiát tanultam IT mérnökként, hogy legyen meg a filler tantárgy is. Pedig csak JAVA-t kellett volna tanulni 🙂

Ilyen a programozó tanfolyam online változata

Ma nem akartam nagyon programozós bejegyzést írni, így kicsit írnék arról, hogyan működik a programozó tanfolyam online változata. Tegnap amúgy este fél tízkor sikerült megoldanom egy újabb nagy feladatot a StudiCore-ban, így most nagyon boldog vagyok. Előtte 2 napig szenvedtem vele, nem ugrott be az isteni szikra, de a mentorom segített, és belökte a szekeret. Az objektumorientált programozás tényleg kemény dió.

Na vissza a témához, a programozó tanfolyam online változatánál kell ugye az előfizetés. A StudiCore-nál ez például úgy néz ki, csináltak egy tesztet, amellyel meg lehet nézni, hogy valaki alkalmas-e programozónak: https://www.studicore.hu/teszt/

Ezt érdemes megcsinálni, mivel ezután jár az ingyenes próbaidőszak. Ezzel ki lehet próbálni a szoftvert, és kötelezettségek nélkül képet kapni az egészről. Hogyan működik az elmélet, milyen feladatok vannak, és hogyan elemzi ki az automata szoftver a feltöltött kódot.

Emellett persze az is kiderül, hogy mennyire érdekes dolog ez az egész programozás. Akit itt elkap a gépszíj, az valószínűleg később is jól fog haladni. Emlékszem, az elején én is egyfolytában a rendszert nyüstöltem, mivel feltöltöttem egy szerintem jó megoldást, aztán a StudiCore szoftvere szólt, hogy valami még hiányzik. Ekkor javítottam, megint hiányzott valami. Így, lépésről-lépésre tanultam meg, mik azok az alap buktatók és hibajelzések, melyek minden egyes kódnál megjelennek.

Az is hajtott, hogy minél többet kifacsarjak az ingyenes próbaidőszakból, aztán, amikor lejárt, akkor érdemes volt fizetni az előfizetéses konstrukcióban is. Persze emellett dolgoznom is kell, így mostanában kétnaponta programozok. Ahogy már írtam, nekem ez bejön, így nem is esek ki a ritmusból, de azért a munkáimat is el tudom végezni.

Visszatérve a témára, a legtöbb programozó tanfolyam online változata rendelkezik egy ingyenes trial verzióval. Ez tök jó, nem árulnak zsákbamacskát, és mindenki bele tud nézni a dolgok mélyére. Én is kipróbáltam angol nyelvű oktatószoftvereket, tehát tudom, hogy nagyjából mindegyik ugyanúgy működik. A StudiCore-ban például az a jó, hogy magyarul magyarázza el a dolgokat. Én 9 éve dolgozom angol nyelven, de nagyon jó, hogy magyar nyelven is elérhető a JAVA tanulás. Ezt egészíti ki a Google-zás és fórumozás angol nyelven, ha valamire rákeresek.

Amiben a StudiCore más

Meg kell említenem, hogy miben más a StudiCore, mint egy átlagos programozó tanfolyam online kivitelben. Ez a blog végül is erről szól, és megfogadtam, hogy nem leszek lusta blogolni, illetve, hogy mindent kendőzetlenül leírok.

Az angol konkurenciát nézve, ugye tagadhatatlan előnye a StudiCore-nak, hogy magyarul íródott. Az objektumorientált programozás nem könnyű, s az angol szakszavak egyáltalán nem teszik könnyebbé. Még nekem is értelmeznem kell néha a különféle netes források által leírtakat, mivel a programozói angolt nem nagyon használtam.

A StudiCore másik előnye az automata feladatértékelés. Nagyon vagány, ahogy fogom a JAVA forrásfájlokat a számítógép mappájában, majd fogd-és-vidd módszerrel rádobom a szoftver megfelelő dobozára. Ami gombnyomásra beindul, és elemzi a feltöltött kódot. Na, ilyet például nem láttam angol változatban. Biztos van, de én nem találtam.

A többiek inkább a videós magyarázatokra mentek rá, ami a programozásnál nem olyan nagy előny. Az oké, hogy élőszóban esetleg jobban elmondhatja a tanár az elméletet, de leírva is ugyanolyan hasznos, csak jól kell megírni a szöveget. A kódok pedig nem sokat adnak hozzá a videóban, mivel csak bevágják a forráskódot képként, írásban is ugyanúgy látom.

Esetleg kényelmesebb lehet a nagy tévére kitenni a programozás oktatós videót, és közben gépen kódolni, de ez nekem azért nem jött be, mert mindig le kellett pauzálnom a videót, amikor ki akartam próbálni az elhangzottakat. Aztán megint el kellett indítani, ha valamit nem hallottam jól, akkor nehézkesen visszapörgetni, stb. Gépen sem volt jobb, ott meg idegesítő, hogy váltogatni kell a videólejátszó és a NetBeans ablakát.

A StudiCore harmadik előnye a gyakorlati szemlélet. Nem tudom ezt jól megfogalmazni, de sokszor észrevettem, hogy amikor írásban külön kiemeltek egy tételt, megoldást vagy gyakorlati módszert, az később pont megoldása volt egy fejtörős kódolási feladatnak. Olyan nincs, hogy 20 oldalon keresztül leírnak egy témát, a végén meg van egy feladat, ami valamiért kapcsolódik a témához. Olyan van, hogy felvetnek egy problémát, azt levezetik, és akkor ott a kódolás, hogy kipróbálva rögzülhessenek a dolgok.

A részfeladatok pedig nagyon jól egymásra épülnek. Ha valami komoly téma van, akkor az biztosan nem egy nagyfeladattal végződik egyből. Először a tudásanyag egy halmazát kell felhasználni a gyakorlati feladatban. A következő kódolásnál egy másik részt kell felhasználni, aztán így tovább, míg a végén már a nagyfeladatnál mindent tudni kell. Ez azért jó, mert valahogy a fejben van az egész, és nem lehet megállni, hanem megy magától a kódolás. Tegnap fél órán át nem tudtam elindulni, majd miután értelmeztem a mentorom segítségét, késő estig tartott az egész nagyprogram megírása. Közben az egész a fejemben volt, mintha beraktam volna a egy floppit a meghajtóba, és betöltődött volna a tudásanyag.

Na ezt konkrétan máshol még nem éreztem.

Az utolsó, negyedik jó dolog a StudiCore-ban, az a mentorálás. A programozó tanfolyam online módon történő elvégzése annyiban más, mint a való életbeli tanfolyam, hogy itt teljesen egyedül vagy. A mentor az, aki figyel rád, és egyrészt, lehet tőle kérdezni, másrészt meg megnézi a kódokat, és kommentálja. Én például többször is megkaptam, hogy tökéletes a megoldás, de ezt meg azt még lehetett volna csinálni vele, hogy egyszerűbb legyen. És gyakran volt az is, hogy elmondta a mentorom, hogyan szokták ezt meg azt megvalósítani. Ami jó dolog, mert én is úgy szeretnék programozni, ahogy azt a programozók szokták 🙂

Szólj hozzá!