StudiCore akció

A StudiCore hírlevelet küldött, melyben akciósan érhetők el a kurzusai. Ahogy emlékeztek, én is náluk kezdtem el kb. nulláról programozni, és valóban működik a képzésük, most éppen Android applikáció fejlesztést tanulok, amelynek egy jelentős része Java programozás.

Hamarosan arról is beszámolok, hol tartok az Android fejlesztésben, most inkább a StudiCore akció részleteit mutatom meg. Kérjétek ezt a Jézuskától, a 3 hónapos hozzáférést elindítva egész télre meglesz a tanulnivaló. És inkább erre költsétek el a pénzt, mint butaságokra!

Olvass továbbStudiCore akció

StudiCore Java kupon

Épp most kaptam egy hírlevelet a StudiCore-tól, mely a felnőttképzéssel kapcsolatos változásokról ír, és nem mellékesen, egy kupon kódot is tartalmaz a Java képzés csomagjaikhoz. Bár nem kértem tőlük engedélyt, gondolom nem baj, hogy csapok egy kis reklámot nekik 🙂

A Java kupon vagy kedvezmény a következő három csomagjukra vonatkozik:

  • havidíjas Java SE Pro
  • havidíjas Java SE Basic
  • egyszeri díjas 36 havi Java SE Basic

Olvass továbbStudiCore Java kupon

Java saját szoftver készítése 12. rész – ModifyDeleteDialog

Nem volt még szó ModifyDeleteDialog-ról, ami, ahogy a neve is mutatja, az elemek módosításához és törléséhez nyújt segítséget. Ez a generikus Java osztály a StudiCore Java tanfolyam alatt megismert tudásra támaszkodik, és programozó képzés záró feladataként, többszöri áttervezésre alakult ki.

Olvass továbbJava saját szoftver készítése 12. rész – ModifyDeleteDialog

Szükség van-e mentorra a Java SE tanfolyam elvégzéséhez?

Ha megnézzük a StudiCore honlapján a Java SE képzést, ott kétféle csomag található:

  • StudiCore Online Java SE Basic 39000 Ft/hó
  • StudiCore Online Java SE Pro 75000 Ft/hó

A kettő között az a különbség, hogy a Pro verzióban kapunk egy mentort, és ő kísér minket végig a tananyagon. A két csomag közötti 36000 Ft-os különbség felveti, hogy kell-e egyáltalán mentor, és megéri -e több pénzt kifizetni a Pro csomagért?

Olvass továbbSzükség van-e mentorra a Java SE tanfolyam elvégzéséhez?

Tippek a kód jobbá tételére

Nagyjából véglegesítettem a nagy programom kódját, még egy problémára várom a választ a mentoromtól. A NetBeans azonban a forráskód számos részéhez fűzött megjegyzést, hogy mivel lehetne jobbá tenni a szoftvert. Olyan megoldásokat javasolt, mint pl. a funkcionális programozás, lambda kifejezések stb., amiről volt szó a StudiCore Java tanfolyamán is. Az oktatószoftver felületén látható a részletes bontás, hol tanultunk róla, például a 42. fejezet a Rekurzió: a programozás magasiskolája.

Ezek a témák azonban sokkal hatalmasabbak annál, hogy egy alap Java képzés részévé váljanak, ezért mi is megtanultuk, miről van szó, és alapvető lambda kifejezéseket írtunk, vagy rekurzív programrészeket készítettünk, illetve még számos hasonlóan fejlett programozói eszközről tanultunk. De egyelőre ennyit tudok róluk, és azért nem írom át a nagy program kódját a NetBeans javaslatai alapján, mert azzal nem én oldanám meg a feladatot, így nem tanulnék belőle semmit. Hamarosan visszatérek ezekre a részekre, és addig gyakorlom, míg magamtól is meg tudom csinálni.

Volt pár olyan javaslat is, amikor pedig a NetBeans tippeket adott a változónevek használatára, erről is mutatok példát.

De nézzük, miről van szó:

Olvass továbbTippek a kód jobbá tételére

Java saját szoftver készítése 11. rész – Hibák kezelése

A Megrendelés nyilvántart szoftverem utolsó finomításait végzem, most foglalkoztam azzal, hogy bolondbiztossá tegyem. Ennek az lenne a célja, hogy akármilyen adatokat is adjon be a felhasználó, a szoftver ne álljon le hibajelzéssel, hanem kapjam el a kivételeket vagy előzzem meg a hibajelzések adását.

Ebben a bejegyzésben ezeken a hibakezelési dolgokon megyek végig, és ahol szükséges, ott forráskóddal mutatom meg, miről van szó.

Olvass továbbJava saját szoftver készítése 11. rész – Hibák kezelése

Továbbfejlesztési lehetőségek

Az utolsó simításokat végzem a StudiCore Java SE tanfolyamának nagy feladatán, most a hibakezelés van soron, végig gondolom, hogy egy átlagos felhasználó mit tud elrontani az adatfelvitel során, és bolondbiztosra írom a kódot. Például, tizedesvesszőt használ a tizedespont helyett, vagy tizedespontot a tizedesvessző helyett, attól függően, mi van beállítva a programban. Vagy nem ad meg adatot, és a szoftver meg a nem megadott adatot dolgozná fel, ami azonnal hibát dob.

De ez a bejegyzés most nem erről szól, inkább arról írnék, hogyan is lehet továbbfejleszteni a szoftverem. Így néz most ki a program, a Megrendelés nyilvántartó nevet kapta, és feltöltöttem a tesztekhez fake adatokkal:

Olvass továbbTovábbfejlesztési lehetőségek

Java saját szoftver készítése 10. rész – Listener használata

Mielőtt tovább mennénk, írnék a többféle Listener-ről, melyet beépítettem a programomba. Ezekkel figyelem a program futtatását, és ha egy előre meghatározott dolog bekövetkezik, akkor végrehajtatok egy újabb programrészletet. (Kapcsolódó: What is the purpose of a listener in Java?)

Nagyon sok érdekességet találtam, úgyhogy most ezekről lesz szó részletesen.

Olvass továbbJava saját szoftver készítése 10. rész – Listener használata

Java saját szoftver készítése 9. rész – MVC és DAO az Áfa modulon keresztül

Úgy látom, hogy korábban nem beszéltem a rendeléseket rögzítő szoftverem elvi felépítéséről, a különféle kérések kezeléséről, az adatok kiszolgálásáról. Itt jön képbe az MVC és a DAO, most ezeken keresztül mutatom be, hogy működik a programom.

Ha megnézzük a StudiCore Java SE tanfolyamának részleteit, ott az Adatbázisok + Java SE haladó eszközök kurzus 35. fejezete ez: JDBC II. – A DAO minta használata az adatbáziskezelésben. A DAO lényege, hogy a különféle adatbázisműveleteket DAO osztályokba tesszük, és objektumokat adunk át nekik, minden adattáblát önálló DAO osztály kezel.

Gondolom az előnye világos, ahelyett, hogy véletlenszerűen írogatnánk a sokféle forrásfájlba az adatbázis hívásokat, egy vagy több DAO osztályba tesszük ezeket, így módosításkor mindent könnyen megtalálunk, és nem lesz keveredés.

Az MVC pedig a szoftvertervezésben használatos szerkezeti minta, amely szétválasztja az adatok kezelését és a felhasználói felületet. Így anélkül lehet az adatokkal foglalkozó részt módosítgatni, hogy a felhasználók bármit is észre vennének belőle. Ezt az ötletet a mentorom adta még a tervezés korai szakaszában, és ennem megfelelően terveztem meg a programot.

Olvass továbbJava saját szoftver készítése 9. rész – MVC és DAO az Áfa modulon keresztül