Saját pénztermelő projekt 7. rész

Legutoljára június 1-én néztük meg, hogy áll a saját pénztermelő projektünk. Mielőtt azonban megnéznénk az aktuális számokat, pár gondolat. Ebben a projektben az volt a felállás, hogy én végzem az interneten található adatok feldolgozását, megtisztítását, adatbázisba mentését a Java nyelv segítségével, egy ismerős webprogramozó pedig illeszti az adattáblákat az élő oldalhoz.

Az sql fájlokban szállított adattáblák illesztése kb. 5-10 perc per darab, és néhányat már én adtam hozzá az oldalhoz. A webprogramozó ugyanis már 1 hónapja rá sem nézett a weboldalra, folyamatosan ígérgeti a haladást. Mivel a honlap már kész, csak pár életbevágó apróságot kértem tőle, de ezek sem készülnek el. Nélkülük pedig az új adattáblák hozzáadásának sincs értelme, mert csak növelné a káoszt.

Olvass tovább

Saját pénztermelő projekt 6. rész

Legutoljára május 15-én néztük meg, hogyan teljesít a saját pénztermelő projektünk. Közben persze megtapasztaltam azokat a dolgokat, amiket egy vállalkozó vagy projektfelelős is gyakran megtapasztal, ha külsős programozókra bízza a munkát.

Ahogy azt említettem, egy ismerős PHP programozót kértem meg a projekt webes részeinek elkészítésére, aki hozta azt a formát, ahogyan nem szabad egy projekten dolgozni. Én ezt folyamatosan láttam is, de lefoglalt a Java SE képzésem záró feladata, és nem akartam két lovat megülni egyetlen fenékkel, így a Java-ra koncentráltam. Ezt az alapképzést sikeresen el is végeztem, hamarosan folytatom a StudiCore kapcsolódó kurzusaival, és nem sokára eljutok az ő HTML/CSS képzésükhöz is, és azt is megnézem. Emellett pedig sort kerítek a PHP mélyebb megismerésére, és nem maradhat ki a JavaScript sem.

Olvass tovább

Saját pénztermelő projekt 5. rész

Egész pontosan egy hónap és 10 nap telt el azóta, hogy megnéztük, az interneten ingyenesen fellelhető adatokból hogyan lehet pénzt csinálni programozással. Azóta tovább tisztult a leosztás, mivel a webprogramozó, akivel társultam, kissé lassú, rájöttem, hogy jobban megéri kézben tartani az adatokat is.

Most az a leosztás, hogy folyamatosan találom az interneten az újabb adattárakat, amiket én dolgozok fel a Java programozás segítségével, és neki csak az SQL adatbázist küldöm át. Az egyetlen feladata így csak az adatbázis feltöltése, és beillesztése a projektbe.

Felvetődhet a kérdés, miért nem én csinálom a webes részt? A fő válasz erre az, hogy nincs rá időm, és az a része a feladatnak amúgy is kevésbé érdekes. A Java-s rész viszont sokkal érdekesebb, erről mondok is pár szót.

Olvass tovább

Saját pénztermelő projekt 4. rész

Lassan eltelt egy hónap a legutóbbi update óta, nézzük, mi történik a saját ki projektünkkel. Egyelőre úgy döntöttem, hogy különösebb tartalomfejlesztés mégsem történik az oldalon, mert kíváncsi vagyok, hogy egy tisztán az internetről származó adatbázisból mit lehet kihozni. Láttam hasonló projektet, ami jó pár éves volt, és a számok eléggé meggyőzőek.

De mi még csak az elején tartunk, nézzük, a Google hogyan indexeli be az aloldalainkat.

Olvass tovább

Saját pénztermelő projekt 3. rész

Egy kis update a saját projektről, mely azóta szépen elvan a háttérben. Jelenleg arra várok, hogy a Google szép lassan beolvassa a webhelytérképeket, és hamarosan elkezdünk tartalmat is fejleszteni rá. Most azonban van sok feladatunk, ami azonnali pénzt hoz, így ez egyelőre csak egy frissítés a beindexelt aloldalakról:

ervenyes_2.jpg

Saját pénztermelő projekt 2. rész

Eltelt egy újabb hét azóta, hogy utoljára írtam a saját projekt életéről. Azóta a Google még több generált aloldalt olvasott be, de még mindig csak az interneten talált adatokból építkezünk, saját, írott tartalmat nem kaptak a lapok.

Ha megnézzük a megjelenések számát, ott látszik az emelkedés. Persze ez még mindig csak azt mutatja, hogy a Google nem zárta ki az oldalt, és elkezdte indexelni a tartalmát. A grafikonon szépen látszik az ugrás, amikor újabb adag aloldalt indexelt be és tett be az adatbázisába, onnantól fogva azokat is mutatni tudta a keresések során. Természetesen sohasem lesz csak emelkedő a trend, hiszen a keresések számára hatással vannak a hétvégék, ünnepek, és a Google is folyamatosan hajt végre kisebb-nagyobb változtatásokat az algoritmusán. Apró nüanszokon múlik, hogy az interneten jelen lévő sok milliárd adatból éppen mikor mutatja a mi oldalunkat.

Olvass tovább

Saját pénztermelő projekt 1. rész

Na akkor itt az ideje, hogy pénzt is keressünk a programozás tudásunkkal, nem igaz? 🙂 Ez a projekt most nem a szabadúszó programozóként való elhelyezkedésről szól, hanem inkább a Légy a saját programozód kategóriába illeszkedik.

A lényeg: az internet telis-tele van kereskedelmi célra is ingyenesen felhasználható adatbázisokkal. Hogy milyen formában érhetők el, az változatos, néha SQL fájlként, néha szöveges TXT fájlba mentve, néha pedig valamilyen saját adatszerkezetben, amiből még ki kell bányászni az adatokat. Nagyon gyakori persze a szabványos CSV is.

A főszabály: az adat pénz. Ezért vezetett be számos multi cég saját hűségkártyát, amiért simán visszaadnak nekünk elköltött 100 vagy 200 forintonként 1 forintot. Ők minden vásárlásunkkor adatokat kapnak a szokásainkról, amivel nem csak nekünk küldhetnek ki célzott marketing anyagokat, de jobban optimalizálni is tudják a saját működésüket. Nem mellesleg, a sok millió vásárló adata hatalmas kincs, még 2011-ben írt arról a Daily Mail, hogy a Tesco évente 53 millió fontot (ma kb. 70 milliárd forintot) keresett azzal, hogy eladta a 16 millió hűségkártyásától begyűjtött vásárlásokkal kapcsolatos adatmennyiséget. Emellett évi 350 millió fontot spórol azzal, hogy csak olyan árukat készletel, amelyet nagy mennyiségben adhat el. Ezek az adatok mind a vásárláskor lehúzott klubkártyákból származnak.

Olvass tovább