Shopping List alkalmazás

Ma az Android Fundamentals 02.2: Activity lifecycle and state fejezetet vettem át, az alkalmazások életciklusát vettük át a naplózás segítségével. Bár erről már volt szó Tim Bulchalka Android Java Masterclass kurzusán, leírva jobban megértettem. Tim jó sokat beszélt az egészről és a videón elsikkadt a lényeg.

Az alábbi kép az Android Fundamentals-ból származik, és ezt próbálgattam a TwoActivities alkalmazás bővítésével. Az alapból felülírt onCreate() metódus mellett felülírtam a MainActivity-ben és a SecondActivity-ben az onStart(), onPause(), onRestart(), onResume(), onStop() és onDestroy() metódusokat, és az alkalmazást futtatva a Logcat naplópanelen néztem a történteket. Érdekes volt látni, hogyan működnek ezek a folyamatok az activity-k közötti váltáskor.

Ebben a fejezetben volt egy programozási feladat, az elmúlt néhány órában ezen dolgoztam:

Olvass tovább

HelloToastTwoActivities alkalmazás

Az előző bejegyzésben bemutatott feladat szorgalmi volt, az Android fundamentals 02.1: Activities and intents fejezet igazi házi feladata ez volt:

Open the HelloToast app that you created in a previous practical codelab.

  1. Modify the Toast button so that it launches a new Activity to display the word „Hello!” and the current count, as shown below.
  2. Change the text on the Toast button to Say Hello.

A HelloToast alkalmazás arról szól, hogy volt egy gomb az alkalmazás tetején, ha ezt megnyomtuk, akkor a képernyő aljára egy Toast üzenetet írt ki, hogy „Hello Toast!”. Alatta volt egy számláló, aminek az értékét a képernyő alján helyet kapó másik gombbal lehetett növelni. Így nézett ki:

Olvass tovább

ThreeButtons alkalmazás

Tovább folytattam a Codelabs Android fundamentals kurzusát a Android fundamentals 02.1: Activities and intents rész következett. Ebben megismerkedtünk azzal, hogyan kommunikálhatnak egymással az Activity-k az Intentek segítségével, és létrehoztunk egy appot, mely erről szólt.

A TwoActivities feladatban üzenetet küldhettünk a Main Activity-ből egy másiknak, melyet az kiírt. Onnan pedig visszaküldhettünk egy másikat, melyet a Main Activity jelenített meg. Szépen, lépésről-lépésre végigvettük az egészet. A szorgalmi feladat ez volt:

Challenge: Create an app with three Button elements labeled Text One, Text Two, and Text Three. When any of these Button elements are clicked, launch a second Activity. That second Activity should contain a ScrollView that displays one of three text passages (you can include your choice of passages). Use an Intent to launch the second Activity with extras to indicate which of the three passages to display.

Olvass tovább

Tappancs alkalmazás

Nagyon jó Android tanfolyamra találtam, a Google saját tréningjét használtam ma egész nap. Ez írott formában létezik, de akár anim gifekkel is segítik a megértést. Tim Buchalka Android Essentials tanfolyama sem rossz, de nagyon sokat beszél az oktató, és pár dolog elsikkadt. Erre ma jöttem rá, amikor a Google tanfolyamát néztem.

Erről van szó: Codelabs for Android Developer Fundamentals

Ma az Unit 1: Get Started egységet néztem meg, abból is az 1.1., 1.2. és 1.3 tananyagokat. Persze már nagyok sok dolog ismerős volt, de az Udemy képzésén pár fogalom nem volt tiszta, azokat Google tananyag világossá tette.

Olvass tovább

YouTube videó applikációba illesztése

Emlékszem, mielőtt elkezdtem a StudiCore Java képzését, a feleségemmel és a gyerekkel épp sétáltunk, és valahogy szóba került az azóta is egyik kedvenc számom, a Forever (My Love) az Erik Sumo & The Fox-Fairies feat Liza előadásában. A dal a 2015-ös Liza, a rókatündér egyik száma volt, a filmet is érdemes megnézni.

Séta közben mondtam a feleségemnek, hogy egyszer tutira csinálok egy weboldalt, ahol ez a dal fog a háttérben szólni. Akkor még webfejlesztésen gondolkoztam, végül pedig szembejött a StudiCore és a Java lett a befutó.

Olvass tovább

Android fejlesztés 2. – Kalkulátor alkalmazás

Legutóbb több, mint 1 hónapja írtam ide, közbe jött egy nagy költözés, így kevesebb időm volt tanulni. De folytattam Tim Buchalka Android Java Masterclass képzését, épp most fejeztem be a 6. fejezetet, ahol egy Kalkulátor alkalmazást kellett lefejleszteni.

Közben megerősítést nyert, hogy az Android fejlesztés tényleg szórakoztató, a Google mérnökei nagyon okosan rakták össze a szoftvert, és az Android Studio nagyon használható és kézre álló fejlesztőeszköz. Az Udemy képzése viszont más, mint a StudiCore Java SE kurzusa, hatalmas eltérések vannak a kettő között.

Olvass tovább

Android fejlesztés

Régóta sejtettem, hogy az Android fejlesztés egy igen érdekes feladat, de már egy ideje ezt is próbálgatom, és meg tudom erősíteni, hogy tényleg az. Jelenleg tanulom az alapokat, közben már ötletelek is, milyen alkalmazásokat lenne érdemes elkészíteni.

Tegnap utaztunk, és a feleségemmel erről beszéltünk. Az első alkalmazásom egy gyerekeknek szóló app lesz, amiből akár pénz is lehet, bár jelenleg fogalmam sincs az alkalmazások marketingjéről. Az biztos, hogy egy app nem hoz csak azért pénzt, mert megírták, és vannak sejtéseim, milyen marketing trükkök kellenek ahhoz, hogy egy szoftver pénzt hozzon. Trükkök = sok befektetett pénz, legalább is azt látom, hogy a leggagyibb alkalmazásokat kapják fel az emberek, miután szénné reklámozták őket a Google-n keresztül.

Olvass tovább