Marketingesből Android fejlesztő

Tegnap találtam egy cikket egy magyar férfiról, aki az Udacity és a Google közös ösztöndíjával karriert váltott, s 30 évesen átképezte magát programozóvá. A George néven írt beszámoló itt olvasható el.

George majdnem 10 évnyi munkatapasztalattal rendelkezett 2017-ben. Dolgozott méhészként, énekesként és dalszövegíróként, önkéntes csoportot alapított, tech találkozókat szervezett, IT-sként alkalmazott volt a Telekomnál és a Mercedes-nél, s végül az értékesítésnél és marketingnél kötött ki.

Ahogy írta, mindig úgy érezte, hogy valami még hiányzik az életéből. Számos kiváló karrierlehetőséget utasított vissza, mert egyik sem elégítette ki az igényeit. Szerinte három dologra van szüksége a munka során, a létrehozás örömére, inspirációra és kihívásokra. Ezeket átgondolva 2016. második felében úgy döntött, megtanul programozni.

Mivel korábban semmiféle programozási tapasztalata sem volt, így elsőre őrültségnek tűnt. Jelentkezett az Udemy Android Scholarship nevű ösztöndíjára, mivel az Android a legnépszerűbb operációs rendszer több, mint 1,5 milliárd felhasználóval. Úgy gondolta, elég motivációt jelent az, hogy milliók életét befolyásoló applikációkat tud majd létrehozni.

android.jpg

Bár George 1,5 milliárd felhasználót írt a cikkében, a Wikipédia szerint az Androidnak már havi 2 milliárd aktív felhasználója van világszerte

Hogy helyet csináljon az új ötletének az életében, 2017. januárjában kilépett a munkahelyéről, még mielőtt megtudta volna az ösztöndíjra való jelentkezés eredményét. George azt vallotta, hogy néha kockáztatni kell, s úgy látszik, neki bejött ez a hozzáállás.

Az egyik programozó barátja azt javasolta neki, hogy a Java alapjaival kezdje, így is tett, s Youtube-on végignézte egy stanfordi előadó videóit. Ezután érkezett meg az ösztöndíj elnyerését tudató levél, készülhetett tehát a további tanulásra.

Az első programozási lépések

Már az első nap nekiesett a tanulásnak, s két napon belül elkészített az első egyképernyős applikációját, egy kvízt. Ezt követte egy Dragon Ballos applikáció. Később összeállt egy litván és egy holland sráccal, hogy IT biztonsági alkalmazást fejlesszenek.

Ahogy George tovább haladt a tananyaggal, egyre többre vágyott, s szerette volna még jobban felgyorsítani a dolgokat. Úgy gondolta, hogy legjobban akkor tanulja meg a programozást, ha közben csinálja is, így február közepén felvette a kapcsolatot egy céggel, ahol lakott. Elmondta, hogy Android fejlesztőnek készül, beszélt az Udacity gyakornokságról, de a debreceni cégnek nem volt szüksége junior Android fejlesztőre.

Ennek ellenére meghívták az irodájukba, ahol gyakornokként szabadon tanulhatott, s ha elakadt a programozási feladataival, szabadon kérdezhetett. George tudta, hogy messze van még a junior fejlesztői szinttől, így felajánlotta segítségét, hogy nemzetközi klienseket is szerezzen a vállalatnak. Ezt csinálta korábban, így ehhez értett. Megállapodtak, hogy gyakornokként ott marad, s ha szerez még ügyfelet, akkor felvehetik teljes munkaidős állásba is. Ez mindkét fél számára nyerő szituáció volt, de főleg George-nak 🙂

A történet itt véget ér, de megkerestem George-t az interneten, s láttam, hogy a sztori még folytatódik. Ezt majd később, egy újabb cikkben megírom. Előre csak annyit, hogy George most Android fejlesztőként dolgozik egy külföldi cégnek, így happy end lesz.

Én pedig visszatérek a StudiCore-hoz, s az ottani előre menetelemről is hamarosan beszámolok. Szépen haladok, jelenleg a 14. fejezetet kezdtem, a tanfolyam szerint ez egy nehezebb rész lesz, mert a tesztelésről szól. A tanfolyamról írt cikkeim a StudiCore kategóriában találhatók.

Szólj hozzá!