Hogyan megy könnyebben a programozás tanulás online módon?

A programozás tanulás online módon csak akkor működik, ha nem csak az elhivatottság van meg, hanem önfegyelem és tanulási képesség is. Emellett nem árt, ha a körülmények is ideálisak az önképzéshez, ebben a bejegyzésben olyan tippeket szedek össze, melyek segítségével könnyebben tanulhatod a JAVA-t vagy bármilyen más programozási nyelvet.

A cikk forrása különféle programozói hozzászólások és cikkek angol nyelven, de újrakezdőként néhány helyen én is hozzátettem a saját észrevételeim.

1. Tanulj a megfelelő tempóban

Bár nagyon csábító lehet annyi tudásanyagot magadba szívni a leghamarabb, amennyit csak lehet, sohase felejtkezz meg az egészségedről! Ahogy a mondás tartja, a beteg programozó rossz kódot ír, a halott programozó pedig semmilyet.

Ügyelj arra, hogy a tanulás ne menjen az egészséged rovására. Állj fel a géptől, menj ki a friss levegőre, s próbálj valamilyen testmozgást is beütemezni minden hétre. Ezek segítségével nem csak egészséges maradsz, de az agyad is jobban fog majd a kódolás során.

2. Hozz létre magadnak egy csendes sarkot

Programozni igazán úgy lehet, ha nem zavarnak meg folyamatosan. Keress magadnak egy olyan nyugodt sarkot a tanuláshoz, ahol nem bömböl a tévé, nem ordítanak a gyerekek, és bele tudsz mélyedni az anyagba.

A programozás is épp olyan munka, mint bármely más kreatív szakma, ha mindig megzavarnak, akkor a végeredmény rossz lesz.

3. Ügyelj a minőségre

Jó programozó csak akkor lehetsz, ha minden esetben ügyelsz a minőségre. A programozásban nem a mennyiség az első, hanem a minőség, így erre kell törekedned a tanulás során is.

Mindig tedd fel magadnak a kérdést, hogy biztosan a tőled telhető legjobb megoldást tetted le az asztalra? Ha a minőség helyett inkább minél gyorsabban letudtad a feladatot, akkor meg kell próbálnod még jobb kódot készíteni.

4. Olvasással nem megy a programozás tanulás online változata

A programozás tanulása olyan folyamat, ahol a kódolással és gyakorlással mélyítheted el az ismereteid. Természetesen meg kell ismerned az elméletet is, ha azonban nem próbálod ki az új tudásanyagot gyakorlatban is, akkor nem biztos, hogy rögzülnek benned az új dolgok.

Nem mindegy, hogy tényleg tudsz-e valamit, vagy csak azt hiszed, hogy tudod! Az olyan oktatószoftverek, mint a StudiCore, kódolási feladatokkal is segítik a programozás tanulás online kihívásainak leküzdését. Ha egy-egy tananyag végén meg tudod oldani az ellenőrző kérdéseket, s el tudod készíteni a kért programot, akkor biztosan magadévá tetted az új ismereteket.

Ha csak elméletben programozol, akkor ezek a lehetőségek mind kimaradnak a fejlődésre!

5. Ne ugord át az alapokat

A programozás tanulásban hatványozottan fontosak az alapok. Ha átugrálod az elméletet, s egyből a kódot írod, akkor olyan részek maradhatnak ki, melyek később hiányozni fognak. Ez különösen igaz a tanulásra, csakis stabil alapokkal lehetsz jó programozó!

Kódban turkálni bárki tud, de minőségi kódot csak a megfelelő tudásanyag megismerésével lehet készíteni. Ezután persze még sokat kell gyakorolnod is.

6. Kérdezz sokat

A programozás tanulásban mindig eljön egy olyan pont, amikor megakadsz valamivel. Hiába keresed a hibát, nem jössz rá, vagy nem ugrik be a feladat megoldása. Ez a jelenség a későbbi karriered során is gyakran elő fog jönni, és a te feladatod, hogy megoldást találj.

Egy jó programozó tud segítséget kérni. Legyen az a Google, egy programozó ismerős, Facebook csoportok vagy fórumok, tedd fel a kérdéseid, s keresd meg a megfelelő választ. Az utána járással nem csak tovább tudsz lépni a programozási feladatban, de a megismert feladat rögzül is a tudatodban, így legközelebb meg tudod majd oldani.

7. A példakódok is a tananyag része

Sok leckében van beszúrva példakód, amely a jobb megértést célozza. Ezt sem elég csak elolvasnod, hiszen akkor honnan is tudnád, hogy tényleg megértetted-e? Ne légy rest a példakódokat is feldolgozni, a legjobb, ha megérted, majd saját magad is létrehozod az adott programrészletet.

Ha sikerült reprodukálni a példakódot, akkor futtasd is le, s ellenőrizd az eredményeket. Ne felejtsd el a következő programozás tanulás online részét a kódok ismételt áttekintésével kezdeni, ha a szünet után még mindig emlékszel arra, mit kell tenned, akkor megfelelően rögzült benned az új ismeret.

8. Állj fel, ha nem megy a programozás

Néha előfordul, hogy elakadsz a programozásban, nem érted a tananyagot, vagy a hibakeresés során nem jössz rá a megoldásra. Ilyenkor egyre jobban feldühíted magad, és még jobban nem sikerülnek a dolgok.

A legrosszabb, amit ekkor tehetsz, hogy elkezded átírni a kódot. Csak még jobban elrontod, belebonyolódsz, és elmegy a kedved az egésztől. Ne habozz néha felállni az asztaltól, s otthagyni a tanulást egy időre. Szívj egy kis friss levegőt, ürítsd ki az elméd, s a feladathoz akár a következő alkalommal tiszta fejjel visszaülve egyből átláthatod a problémát.


Frissítés (2020. nyara): Ismerjétek meg, nekem hogyan sikerült a Java tanfolyam, a StudiCore kategória cikkeinek elolvasásával!

Szólj hozzá!