JAVA tanulás – Hogyan tanulom újra a JAVA nyelvet?

Ez a JAVA tanulás blogja, és arról szól, hogyan tanulom újra a JAVA nyelvet a StudiCore online oktatószoftvere segítségével. Korábban mérnök informatikusként diplomáztam, de a fő szakirányom nem a programozás volt. Így csak 2 félévig tanultam a programozást, első félévben az elméleti alapokat, második félévben a JAVA-t.

Természetesen a programozás tárgy mellett nagyon sok informatikai tantárgy is volt, kezdve a számítógépek felépítésétől és működésétől, az UNIX-on át, a sokféle matematikai tantárgyig. És az egész tudás itt van elrejtve a fejemben, sokféle más tapasztalat alatt.

7 éve online tartalomkészítőként és szövegíróként dolgozom. Nemrég felmerült az ötlet, hogy megvalósítom régi-új álmom, s programozó leszek. Mérlegelve számos lehetőséget és emlékezve a JAVA-ra a főiskoláról, a JAVA tanulás és nyelv mellett döntöttem.

Egy Google keresés mellett bukkant fel a StudiCore reklámja, mely ingyenes tesztet kínált a készségeim felmérésére, majd azt teljesítve díjtalan hozzáférést kaptam a tananyag első 5 fejezethez, hogy kipróbálhassam az oktatási rendszert.

Az öt fejezet:

  1. Java alapok, telepítés, első program
  2. Java program felépítése
  3. Bevitel, kiírás, számolás
  4. Bonyolultabb számítások, számok ábrázolása
  5. Elágazás (if, switch)

Ezt nézve kicsit szkeptikus voltam, hiszen a főiskolai tantárgy teljesítéséhez ennél több kellett. Aztán az oktatóanyagon végig haladva meglepődtem, hiszen már itt tanultam új dolgokat. Valahogy úgy siklottam át a főiskolán apró dolgok felett, amelyeket meg kellett volna értenem a megfelelő tudáshoz.

A különbség a főiskolai JAVA tanulás és a StudiCore oktatása között

A főiskolán a szakomon olyan 30-40%-os volt a lemorzsolódás, a legtöbben a JAVA tanuláson buktak el. Egyszerűen akkor nem voltak meg a megfelelő alapok, s mindent elméletben próbáltunk megtanulni.

Megkaptuk a tananyagot könyvben is, amelyet én meg is tanultam, ez adott egy jó elméleti alapot. Tudom, mi az objektumorientált programozás, az OOP paradigma, ezekre még ennyi év elteltével is emlékszem.

Kaptam példatárat JAVA nyelven írva, melyet be is gépeltem otthon, s memorizáltam a példákat. A vizsgán számítógép előtt ülve kellett az elméleti kérdésekre választ adni, s aki elért egy bizonyos szintet, tovább léphetett a programozási feladatra.

A programíráskor emlékeztem a JAVA tanulás példatárának feladataira, azt nagy nehezen adoptáltam a vizsgafeladatra, de közben fogalmam sem volt, hogy egyes részeket miért kell használni. Aztán amikor sikerült a vizsga, akkor nyugtáztam a sikert. Ezzel szemben a fizikatanárom 3. alkalommal engedett át a vizsgán, s fenntartotta magának a véleményét, hogy ez a tudás majd nagyon hasznos lesz a jövőben. Hát nem lett, ha 3 extra félévet JAVA-ztam volna, az lett volna az igazán hasznos.

A főiskolai oktatástól teljesen eltérő szemlélettel működik a StudiCore. A tananyaga rövid elméleti anyagokból áll, ahol érthető nyelven van elmagyarázva a lényeg. Az a célja, hogy a példákkal illusztrálva valóban megértsem a feladatot. A fejezeteket lezáró tesztek kérdéseire egy vagy több helyes válasz létezik, ráadásul olyan interaktív feladatok is vannak, mint például egy kód összeállítása az elemek megfelelő helyre történő húzásával.

Az JAVA tanulás elméleti tananyagának feldolgozása a problémák megoldása köré épül. Azt vettem észre, ha egy dolgot bővebben magyaráznak el, vagy példákkal mutatnak meg, az jól rögzül, s később a programozási feladat során egyből beugrik, hogy mit kell használni. Így nem csak száraz tananyagot kell bebiflázni, hanem értelmezni kell a leírtakat.

A gyakorlati feladatok kiértékelése automatikusan történik, így azonnali visszajelzést kapok az eredményről. A megoldandó probléma mindig szorosan kapcsolódik a tananyaghoz, s a későbbi fejezeteknél már több feladatot is meg kell oldani a továbblépéshez. Én a Basic csomagot használtam, de a másik két csomagban arra is van lehetőség, hogy a tanulók konzultáljanak az oktatókkal.

A StudiCore tananyagok egymásra épülnek, a következő fejezetre nem lehet csak úgy oda ugrani, míg az elméleti tesztek és a gyakorlati feladatok nincsenek teljesítve. Ez azért jó, mert én szívem szerint valahol a közepén kezdtem volna az anyagot. Aztán az ismétlés során előjöttek olyan dolgok, melyekre nem is emlékeztem, s melyek valószínűleg hiányoznának a későbbiek során. Ha ismeritek azt az érzést, amikor valamit tudtok, de épp egy apró momentum hiányzik a megoldáshoz, akkor értitek, miről beszélek. Na, erre kiváló volt az ismétlés.

Az is nagyon jó a StudiCore szoftverében, hogy a JAVA tanulás során felszólít egy jobb programverzió elkészítésére. Ha nem a legjobb módszert használom az elkészítés során, akkor segít, hogy milyen elvek mentén írjam újra a tesztfeladatot. Ez várhatóan később még fontosabb lesz, hogy ne csak programot írjak, hanem hatékonyan is tegyem azt.

Újrakezdőként nagyon jól megértem a StudiCore oktatási módszerét, most kezd minden a helyére kerülni, és értelmet nyerni. Eddig túljutottam az 5. fejezeten, s most lépek tovább a tanulásban. A cél, hogy el tudjak helyezkedni junior JAVA programozóként.

Mikor tanulom a JAVA-t?

Nekem az vált be, hogy minden este 8 óra után, amikor letesszük a gyereket aludni, akkor nekiülök egy-egy tananyagnak, s 1-2 órát olvasgatom az elméletet, és megpróbálom megoldani a hozzá társított feladatot. Amikor már érzem, hogy fáradok, akkor befejezem a tanulást, és legközelebb folytatom. Hétvégén amikor van időm, akkor szintén tanulok pár órát.

A JAVA tanulás során feladatok megoldásakor a példaprogramokat megpróbáltam magam beírni. Újrakezdőként nem is a programszerkezettel volt gond, hanem az ismeretek újbóli előhívásával. Amikor úgy emlékeztem, hogy tudom a megoldást, néha kiderült, hogy van jobb változat is.

A tanulást mindig azzal kezdem, hogy az előző napi kódokat újra megírom, ha ez sikerül, akkor biztos rögzült az adott tananyag a fejemben.

Természetesen jelenleg még az alap dolgoknál tartok, így az igazi feladat az lesz, amikor már nem ciklusokról és tömbökről kell majd tanulni, hanem újra kell tanulnom az adatbáziskezelést, aztán jöhetnek a JAVA haladóbb megoldásai. Ez a blog rendszeresen tudósít majd a JAVA tanulás közben felbukkanó kihívásokról, s arról, hogyan oldottam meg az adott feladatot.

Az online junior programozó képzés moduljai itt érhetők el: https://www.studicore.hu/online-junior-programozo-kepzes/

A JAVA SE modul témakörei pedig itt: https://www.studicore.hu/kurzus/java_se/

Szólj hozzá!