Programozónak lenni

Mielőtt nekiállnék írni a StudiCore tanfolyamán elért haladásról, ahol amúgy végeztem a online Java SE tanfolyam modullal, és most kezdem írni a nagy feladatot, néhány gondolatot szendék össze. Ezekben leírom, hogy mi változott a tanfolyam elkezdése óta, és milyen módon fordítottam saját hasznomra a tanultakat.

Nem csak a programozásban sikerült haladást elérni

Ami legfontosabb, az az analitikus szemlélet, és a problémamegoldó képesség. Azt vettem észre, hogy a vállalkozóként végzett szellemi munkám is sokkal sikeresebb lett, mióta programozást tanulok:

Felpörgött az agyam, és gondolkodás nélkül veszem az akadályokat. A folyamatos tanulás olyan jól kondicionálta az agytekervényeimet, hogy azóta sokkal élesebb az elmém. Pillanatok alatt beugranak a dolgok, és kikerültem a megszokott zsibbadtságból. Utóbbinál arra gondolok, amikor már évek óta csinálsz valamit, megvan a szokásos széked, ugyanúgy ülsz le reggelente, és ugyanabból a rutinból végzed a feladatokat. Na most ezt felváltotta a pörgés ezerrel.

Könnyebb lett az új ismeretek elsajátítása. A tanulás elején még minden alapvető dologért vissza kellett lapozni, most meg elég egyszer elolvasni, és nagyon sok minden rögzül. Persze nem tanulok meg mindent elsőre, de amikor később újra kell valami, a sejtés ott van a fejemben. Ilyenkor már csak rákeresek a dolgokra, és fel is tudom használni.

Sikerélményt ad. A tananyag úgy van felépítve, hogy nagyon jó érzés elvégezni egy adott fejezetet. Volt kb. 3 olyan fejezet, amit a pokolba kívántam, de aztán csak sikerült teljesíteni. Most pedig róluk írva be is ugrik az egyik, pl. az Optional, amit akkor nagyon nem szerettem, de a külsős fejlesztői dokumentációkat olvasva rendszeresen felbukkan. És egyre jobban érthetővé válik. Ezeket a „nemszeretem” részeket leszámítva pedig ott van az elégedettség érzés, amikor megcsinálod a feladatot, tudod, hogy most sikerült, és beküldve a szoftver kiírja a 100%-ot. Ilyenkor mindig kerekebbé válik a világ.

Valódi tudásról van szó. Most, hogy a Google Guava és az Apache Commons külsős fejlesztői könyvtárakat is vettük, és felhasználtam őket a programozásban, megint nagyobb lett a világ. Ezek nagyon logikus és jól felépített dolgok gyűjteménye, és különös elgondolni, hogy amit én itthon használtam a tanulásra, ugyanazt használják a Google mérnökei is. És hogy mennyi új dolog van a világban! Kaptam a tanfolyam során egy alap tudást, és akármilyen dokumentációt is olvasok, emberi nyelven van. És fel is tudom használni. Jelenleg nem emlékszem olyan szekcióra a StudiCore-ból, aminek nem látom értelmét, így utólag.

A jövőbeni tervek

Hogy miért hoztam fel ezeket a dolgokat? Amikor ezt a bejegyzést írom, 2020. március 17. 21:10 van, és éppen kitör Magyarországon a koronavírus-járvány. Nyáron elég nagy krízisben volt a vállalkozásom, és a programozás adta meg azt a sikerélményt és magabiztosságot, amit a céges szemléletbe is átvettem. Ennek köszönhetően most itt állok jó pár hónapra elég megtakarítással, és bár egyáltalán nem biztos, hogy a mi ügyfeleink megmaradnak, jó eséllyel nem kerülünk utcára.

És hogy mit hoz a jövő? Egy 80000-es városban lakom, ahol külföldi gyárakban dolgozik mindenki, vagy Ausztriába jár át kétkezi munkára. Épp múltkor láttam egy junior Java programozói állást, amiről most a vírus kitörése miatt lemaradok. Nem biztos, hogy elvállaltam volna, de azt mindenképpen meg akartam nézni, hogy mire elég a mostani tudás. A vicces, hogy a GIT kivételével kb. megfelelt a mostani tudásszintemnek, a GIT meg szerintem nem kizáró ok. Na ez most elúszott, de úgyis itthonról dolgozunk, a vírus lecsengésével viszont mindenképpen futok egy ilyen kört.

Azon is elgondolkoztam, hogy a sok gyárnak írok egy-egy levelet, és érdeklődök Java lehetőségek után. Ezt a programozási nyelvet nagyon sok helyen használják, de ha nem is pont ebben készülnek a programrészek, jó alap más nyelvekre való áttérésre. És itt felénk tényleg nagyon kevés a programozni akaró ember.

Ha vége a vírus miatti intézkedéseknek, akkor jó eséllyel Budapesten is tudok egy kört. Egyrészt legalább megtudom, hogy mekkora bért adnak egy kezdő Java programozónak, másrészt megismerem az elvárt készségeket. Emellett itt van mellettem Ausztria, és bár németül egy kukkot sem tudok, már 9 éve angol nyelven dolgozom, így érdemes körbe nézni a határ másik oldalán is.

Na ezek a dolgok még arrébb vannak, de le szerettem volna írni, hogy miben változott meg számomra a világ az online programozói képzés elindulása óta. Végre egy olyan dolgot kaptam, amibe nem csak a pénzt volt érdemes betenni, de valódi értéket is kaptam cserébe. Hasonlóan értékes dolgot csak az angoltudással kaptam, az is minden befektetett energiát megért.

Szólj hozzá!