Miért nem vagy sohasem túl idős programozást tanulni?

Találtam egy jó cikket angol nyelven, melyet John Selawsky írt, s arról szó, hogy miért is nem vagy sohasem túl idős a JAVA (vagy más programnyelv) tanulásához. Megemlíti, hogy JAVA tanárként dolgozik, s számos esetben látta, hogy valaki 30 évesen vagy annál idősebb korban kezdte el tanulni ezt a programozási nyelvet. Szerinte, ahogy az embere öregszik, egyre tapasztaltabbá és okosabbá válik, s megtanul a víz felett maradni minden újrakezdéskor. Ráadásul, az IT szektorban kevésbé is számít a kor a tapasztalatnál.

Ezután felhoz öt érvet, hogy miért nem késő sohasem elkezdeni a JAVA vagy más programozási nyelv tanulását, én is ezeken fogok végig menni.

1. Az új dolgok tanulása segít megőrizni az agy frissességét

John egy nemrég kijött orvosi kutatást említ, mely bizonyítja az agyi tevékenység hatását az agy öregedésére. Eszerint minél többet használjuk az agyunkat, annál tovább megőrizzük annak frissességét. Be is mutattak néhány 60 és 90 év közötti embert, akik agyának mentális állapota csupán amiatt javult, mert naponta pár órát barkácsoltak vagy a hobbijukra szántak.

A programozás tanulása szerinte éppen ilyen, mellyel folyamatosan javíthatjuk az agyunk frissességét, hogy jobban tudjunk koncentrálni és növekedjen a figyelmünk. Megemlít egy Reddites történetet is, ahol egy 32 éves redditező mondja el, hogyan lett programozó. Amikor elkezdte, majdnem teljesen újonc volt a témában, s már programozóként dolgozik. Közben senki sem kérdezte meg, hány éves.

2. Számos online JAVA kurzus érhető el, itt sem kérdezik a korod

Napjainkban számos online JAVA és más programozási kurzus érhető el, s sokan állítják, hogy ezek sokkal hatékonyabbak, mint az offline változatok. Ezeknél mindenki a saját tempója és képességei alapján tanulhat, s ha te is ilyet választasz, akkor otthon a szabadidődben készülhetsz fel.

Magyarul ott a StudiCore, amelyet én is használok, ez még pár leckés ingyenes kurzust is biztosít, hogy kipróbálhasd, mennyire tetszik. Ebben a blogban is a haladásomról írok, s én is online eszközöket használok.

John Selawsky ezután felsorol néhány online JAVA kurzust, mivel angol nyelvűek, ezeket most kihagyom. Az eredeti cikkben megtalálhatod, ha érdekel. Megemlít néhány hasznos forrást azonban, ahol segítséget lehet kérni más emberektől, ezeket viszont én is megemlítem. De előbb két magyar Facebook csoport, ahol programozóktól lehet kérdezni magyarul:

És akkor az eredeti bejegyzés által javasolt helyek:

  • Java Forum, egy klasszikus fórum számos témával és szekcióval
  • Java World, a Javahoz tartozó hírek, blogok és más infók gyűjtőhelye
  • Java subreddit, a Javahoz tartozó reddit
  • Programozás subreddit: ugyanaz, mint az előbbi, csak ez nem kizárólag Javara fókuszál
  • JavaGeek blog: problémákat és eseteket bemutató blog, ahol a megoldásra koncentrálnak
  • Bench Resources: egy másik blog, ez is problémákat és feladatokat mutat be a megoldásukkal

3. A kor az csak egy szám

A szerző megemlíti, hogy van egy olyan megközelítés, mely szerint életed végéig ugyanarra a munkahelyre kell bejárnod. Ha te nem így tartod, s képzed magad, akkor az előbb vagy utóbb ki fog fizetődni.

Nem szabad magad máshoz hasonlítani, hiszen mindenki egyedi, inkább azt nézd meg, hogy hol tartottál, s hova jutottál el a tanulás során. Megemlíti egy tanítványát, aki sohasem dolgozott olyan helyen, aminek bármilyen technikai kötődése lett volna. Miután elvégezte az egyik online kurzust, sikerrel járt, s felvették programozónak.

A tapasztalat hiánya sem kizáró tényező, mivel számos cég kezdőket keres, hogy a saját projektjein belül képezze ki őket. Így ha te is kezdő vagy, akkor munka közben fogod még jobban megtanulni a dolgokat.

4. A JAVA tanulása épp olyan, mint bármi mást tanulni

A szerző például hozza a kerékpározást, szerinte JAVA-t tanulni semmivel sem másabb, mint megtanulni bringázni. A kor csak annyiban számít, hogy idősebb korban már számos hibát elkövettél, amelyekből tanulhattál.

A programozás pedig nem csak a kódolást jelenti, hanem egy olyan probléma megoldását, mely valahol felmerült. És itt fog épp jelentkezni az az előny, amelyet a korod miatt más területeken már felszedtél. A nagyobb élettapasztalatod ugyanis számos feladatban segíthet.

5. Most van épp a megfelelő idő

John Selawsky azt vallja, hogy most van éppen a megfelelő idő a programozás megtanulásához. Neked sem érdemes halogatnod a kezdést, mert sohasem fog eljönni az ideális időpont. Ha tovább vársz, csak elvesztegeted a rendelkezésedre álló időt. Lehet, hogy később még több problémád lesz, s nehezebben állhatsz neki a tanulásnak is.

A szakmaváltással pedig új kihívások érnek, s új lehetőségek nyílnak meg előtted. John meg is említi, hogy nem nehéz a Redditen olyan történeteket találni, akik a harmincas éveik közepén váltottak. Először küzdöttek, hogy felvegyék a tempót a fiatalabbakkal és a vállalati feladatokkal, de aztán sikerült, s végül könnyebbnek bizonyult, mint gondolták. 

  • Haladásom a Java programozói tanfolyamon: StudiCore kategória

Szólj hozzá!