Programozó képzés munka mellett

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a programozó képzés munka mellett mindenki számára elérhető. Az olyan JAVA oktató szoftverek, mint a StudiCore, bármikor elővehetők, és a munka után is tanulható a programozás.

Ezt én is így csinálom, most arra álltam rá, hogy minden másnap programozok, meg amikor van rá lehetőségem, hétvégén is. Ez egy moderált haladási sebességre elég, de valószínűleg más is így van vele, munka mellett nem lehet minden nap 4-5 órákat tanulni. Vagy lehet, de ha család van, akkor még nehezebb. Én például vállalkozó vagyok, így nem irodában ülök 8 és 16 között, hanem addig dolgozom, ameddig tudok.

Ezeket azért írom le, hogy ma, 2019 végén Magyarországon is lehet otthonról JAVA-t tanulni, akkor is, ha nincs lehetőség tanfolyamon való részvételre. Én például egy 70000-es városban élek, de a környéken sehol sincs JAVA tanfolyam, sőt, JAVA programozókat sem keresnek. Számomra teljesen rendben van, hogy költözni kell, ha ezen a területen akarok dolgozni, de amit ki akarok emelni, hogy itt nincs programozó tanfolyam.

A Budapesten minden közösségi médiában hirdetett tanfolyamok megint csak kiesnek, mert ha még olyat is választanék, ahol nincs tandíj, mert cserébe el kell fogadni majd a felkínált állást, akkor is ott a megélhetés, amit ki kell termelni. Egy budapesti JAVA tanfolyamnál nem feltétlenül a képzés ára a probléma, hanem a fél-egy évnyi albérlet kifizetése, a család fenntartása, és hasonló kiadások. Így, a hozzám hasonlóknak marad a programozó képzés munka mellett.

Programozó képzés munka mellett – másnak is sikerült

Találtam a Quora-n egy szuper threadet, ahol egy felhasználó arról kérdezett, hogy 30 évesen már túl késő megtanulni programozni? Az erre adott válaszok közül fogok válogatni, s leírom ide a mások által megtapasztaltakat.

Dries, aki alkalmazásfejlesztőként dolgozott, 2017-ben váltott, 33 évesen. Ipari formatervező mérnöki (mechanical design engineer) szakmája volt, s abban is dolgozott 8 évig, majd eldöntötte, hogy átnyergel a szoftverfejlesztésre. Korábban Visual Basicet tanult, s abban is írt makrókat, ezek segítségével váltotta ki a tervezési folyamatok ismétlődő részeit.

Aztán 2017. májusában egy online tanfolyam segítségével kezdett el tanulni, a JAVA-t választotta. Tette ezt azért, mert ezzel tervezett elhelyezkedni alkalmazásfejlesztőként, és tudta, hogy a webfejlesztésben is használják. Ebben látta az előrelépést a jövőbe.

Fél év tanulás után munkát keresett, ahol a mérnöki előéletét is hirdette, erre 2 héten belül fejlesztői állást kapott, de C# nyelven. Azért adtak neki lehetőséget, mert látták, hogy tényleg motivált. Januárban tehát elkezdett dolgozni és C#-t tanulni, napi 8-9 óra munka mellett még 3 órát tanult. Hétvégéken meg még többet. A főnöke boldog, és ő is imád ott dolgozni.

Amit nagyon kedvelt, hogy sok az elérhető programozó képzés munka mellett, és hatalmas tudásanyag áll rendelkezésre a neten. A tanulás elkezdésével mindenkinek erőt ad, hogy miket tud véghez vinni a programozással. Még egy tanácsot adott: a valós életben felmerülő feladatok megoldása sokkal erősebb tudást adott neki, mint az elmélet, így tanácsolja, hogy amilyen gyorsan csak lehet, helyezkedjünk el. Aztán a tanulás is még gyorsabb lesz.

Misha 31 évesen kezdett el komolyan dolgozni a tanuláson, és tavaly volt 33, amikor e sorokat írta. Akkor már több, mint egy éve dolgozott programozóként San Franciscóban. Előzőleg nem is volt tech tudása, politikatudományból diplomázott. Ezután 8 évig a marketingben és értékesítésben dolgozott, és 30 éves koráig sohasem foglalkozott programozással.

Néhány dolgot fel kellett áldoznia, de aztán lépésről-lépésre kifejlesztette a tudását. Először fizetés nélküli gyakornokként helyezkedett el egy startupnál. Ezután fél évet ott dolgozott, majd a megtakarításai jelentős részét befizette egy intenzív oktatásra, hogy full stack JavaScript fejlesztő legyen.

Volt idő, amikor a családjára kellett támaszkodnia, hogy annyit programozhasson, amennyit lehet, de most már az első számú programozó egy másik startup cégnél. Számos dolgot felépített már, a weboldallal kezdve, a Chrome kiegészítőn át, a mobil alkalmazással bezárólag. A fizetése most már versenyképes san francisco-i mértékkel mérve is.

A végére itt van még Mario története, aki a programozó képzés munka mellett kérdést kicsit másképp közelítette meg. Ő 37 évesen kezdte a programozást, pedig csak újságírói, fotós és írói tapasztalata volt, egy be nem fejezett diplomával filozófiából és irodalomból, és még angolul sem tudott.

Elhagyta az országát, hogy New Yorkba költözzön, ahol bútorasztalosnak állt. Az nem jött össze. Ezután fotóasszisztensként dolgozott, amikor vett egy Texas Instrument TI994A gépet, ahol Basicban írt kódot, a használati leírást követve. Amikor ez túl lassú volt, felhívta a céget, akik az Assembly programnyelvet ajánlották neki.

Megvette az Assembly fejlesztőcsomagot, és átolvasta a könyvet anélkül, hogy egy kukkot is értett volna. Ezután tanfolyamokra járt, és még több könyvet vett. 14 évvel később a legnagyobb biztosítók fejlesztői igazgatójaként dolgozott.

Nyugdíj után iskolapadba ült, és 68 évesen BSc IT diplomát szerzett, majd 72 évesen megkapta az MSc diplomát a szoftverfejlesztésben. Azt mondja, hogy a harmincas éveiben az ember az lehet, ami akar. Ő 73 éves, és alig várja, hogy valami újat tanulhasson. És ennyi idősen még mindig fiatal.

A programozó képzés munka mellett koncepciója maximum a technikai megoldásai miatt lehet új, de az élethosszig tartó tanulást nem ma találták ki. Így, nem érdemes az életkorra fogni a tanulás halogatását!


Frissítés (2020. nyara): Ismerjétek meg, nekem hogyan sikerült a Java tanfolyam, a StudiCore kategória cikkeinek elolvasásával!

Szólj hozzá!