21. századi bankolás

Kaptam egy levelet a szamlazz.hu fiókomtól, mely kezeli a céges számláimat, hogy mostantól az előfizetői csomagom miatt jogosult vagyok az Autokassza szolgáltatásuk használatára. Ez arról szól, hogy engedélyezem a szamlazz.hu számára a számlavezető bankomhoz történő csatlakozást, ahonnan megkapják a számlatörténeti információkat.

Miért jó ez? A számlák kiállításánál fontos, hogy pontosan melyik nap lettek kifizetve, így a könyveléshez minden beérkező utalásnál kézzel kellett beállítanom a számlák teljesítését. Mostantól a szamlazz.hu figyeli a bankszámlámat, és ha egy számlát kiegyenlítenek, akkor automatikusan teljesítettnek jelzi azt a számlázásomnál.

Ez az újdonság annak köszönhető, hogy az EU kötelezővé tette a bankoknak az ilyenféle csatlakozások engedélyezését. Az én bankom is csinált egy API-t, amin keresztül a számlatörténetet megmutathatom más cégeknek. Ehhez persze QR kódos/mobil applikációs azonosítás kellett, tehát nem kérheti le bárki az adataimat.

Azért írtam le ezt a hírt, mert pont valami hasonló feladaton gondolkodom a StudiCore Java tanfolyam nagyfeladatának. Összesen háromféle bankkal vagyok kapcsolatban, és mindegyikből kinyerhetők a számlatörténeti részletek például CSV fájlként is.

A StudiCore nagyfeladatnál lehetne az is, hogy egy grafikus felületen betallóznám ezeket a fájlokat, majd a Java szoftverem feldolgozná az adatokat, és elmentené egy adatbázisba. Nagyon sokféle szűrést és funkciót be lehetne tenni egy-egy menüpont alá: bevétel/kiadás számlánként, ugyanezek heti/havi/éves/más időtartomány szerinti bontásként, a tételeket felismerni valamilyen minta alapján.

Ez utóbbi komolyabb feladat, mert tanítani lehetne a szoftver az egyes adatsorok felismerésére. Felbukkan egy, és ott megadni, hogy bevétel vagy kiadás-e. Ha már ismeri, akkor azt a mezőt önállóan kitölti. Utána megadni, hogy milyen típusú tranzakció, vásárlás, bejövő utalás, kimenő utalás, kártyahasználat, pénzfelvétel? Majd vásárlásnál megadni, milyen típusú bolt volt: élelmiszerüzlet, gyógyszertár, benzinkút stb. Ezen belül pedig akár még a céget is meg lehetne adni, ha van a banki adatsorban valamilyen minta, pl. Tesco, Mol, Benu Gyógyszertár és így tovább.

Az első CSV fájlok feldolgozásánál elvenne időt a szoftver betanítása, de később egyre több mintát ismerne fel a tanítás alapján, és mindig csak az újabb helyeket kellene felvinni.

Na most ez így első elgondolásra messze van a piacképestől, de ugye a nagyfeladat a Java SE modul záró akkordja, és a képességeket teszteli, illetve, a tanultakat hasznosítja. De egy ilyen szoftver haladó megoldása lehetne az, amikor nem is be kell tallózni egy CSV fájlt, hanem a bankokhoz a megadott API-kon keresztül csak csatlakozni kellene. Esetleg asztali szoftver helyett/mellett elkészíteni az online verziót is.

Mennyi érdekes dolog, és szórakoztató feladat csak egyetlen hétköznapi dologban, a bankszámlában!

money-2724241_1920.jpg

Szólj hozzá!