Légy a saját programozód

Ahogy múltkor már ígértem, a továbbiakban megnéznék pár StudiCore hírlevelet. Nem tudom, hogyan célozták a felhasználókat, én többet is megkaptam, mert többféle fiókkal is regisztráltam. Amikor futott a hirdetésük, hogy ingyen hozzáférést adnak a StudiCore Java tanfolyam első részéhez, többször is jelentkeztem, aztán ellazáztam, és lejárt az ingyen előfizetés.

Végül nem is tudom hányadik, talán negyedik vagy ötödik email címemmel vágtam neki valóban az online Java tanfolyam elvégzésének, és ez az, amit azóta is használok. Na de ez csak egy kis intermezzo volt, most jöjjön a lényeg.

Nem másolom be ide egyben a hírlevelet, hanem inkább részletekben, és leírnám hozzá a saját észrevételeim.

Légy a saját programozód vállalkozóként! – Kedvezményes ajánlat a StudiCore-nál

Ez volt a hírlevél vagy sales letter címsora, így nem nehéz kitalálni, miről is volt benne szó.

Vállalkozóként szeretnél programozóvá válni, hogy saját magad valósíthasd meg az ötleteid? Esetleg van már kész rendszered, aminek fejlesztéséhez és módosításához nem akarsz külön programozót alkalmazni?

A StudiCore online Java programozó képzésével olyan tudásra tehetsz szert, amelynek segítségével akár önállóan is dolgozhatsz. Ebben a levelünkben bemutatjuk, milyen módon használhatod fel a megszerzett tudást a céljaid eléréséhez.

Ez eddig akár csak hülye marketing duma is lehetne, de meg tudom erősíteni, hogy tényleg hasznosítható a StudiCore tanfolyamban megszerzett tudást. Én most ugye a Java alapok mellett ott tartok, hogy ismerem a fájlkezelést és az adatbáziskezelést, és előttem van még többek között a grafikus felület.

Én igazi geekként már tudom használni ezt a tudást, hiszen ahogy már leírtam, az internet tele van ingyenesen használható adatbázisokkal. Ezek felhasználásához alapvetően háromféle szakember kell: programozó, SEO-s és szövegíró.

Ugye a szövegíró készíti el a tartalmakat az adatbázisból kinyert nyers adatok mellé, ami hozza a látogatókat a Google-en keresztül. A SEO-s a felelős azért, hogy linkeket építsen, és megmutassa az elkészült tartalmakat a Google számára. A programozó pedig azért kell, hogy a sok millió szavas adathalmazokból valami használhatót készítsem.

Egyik feladat sem könnyebb a másiknál, és egyik sem lehet meg a másik nélkül. Én már meg tudom csinálni bármilyen CSV fájl feldolhozását, és ki is tudom íratni akár HTML fájlokként, akár át tudom tenni adatbázisként, hogy onnan használjam fel. A vicces az, hogy amint már megvannak a Java alapok, az adatbáziskezelés és a fájlkezelés az kutyafüle. Szerencsére nem kell ötszörösen összetett lekérdezéseket írnom, de ha kellene, azzal sincs gond, csak sokat kell gyakorolni.

Na most én kb. 5 hónapja kezdtem a StudiCore tanfolyamát, és most tudom kezelni a CSV fájlokat, adatbázisokat. Ezzel már el tudom kezdeni a saját projektjeimet. Az 5 hónap alatt csak korlátozottan tudtam tanulni, így ha rendesen ráértem volna, szerintem 2 hónap alatt el lehet idáig jutni. Ez azért komoly.

Ennyi kell ahhoz, hogy valaki önálló programozói projekteket készítsen. És nem a levegőbe beszélek, nagyon sok programozó ismerősöm van, aki pont ilyen adatbázisokból készített saját projekteket. Van olyan is, aki több millió látogatót szolgál ki havonta csupán az adatbázisból gyártott oldalával.

De nézzük tovább a StudiCore hírlevelét:

Milyen haszna van annak, ha megtanulsz programozni?

  • bármikor hozzá tudsz nyúlni a rendszeredhez, így nem kell programozó után kutatnod
  • megspórolhatod az alkalmazott több százezer forintos havi bérét, ezt az összeget pedig a saját vállalkozásod fejlesztésére fordíthatod
  • nem szükséges egy új programozó betanulására várnod, azonnal folytathatod a projektet
  • fel tudod majd mérni, hogy egy ötlet mennyire reális, és nem költesz vagyonokat egy soha meg nem térülő rendszer megvalósítására

A felsorolás minden szavával egyetértek. A tanfolyam PRO verziója valahol 70000 Ft körül van havonta, de ebben már benne van a mentor is. Múltkor olvastam, hogy egy kezdő Java programozó bruttó bére olyan 600000 Ft, ami nettó 400000 Ft, de a cégnek az adókkal együtt 714000 Ft-ba kerül.

Ez egyetlen programozó bére. Ezt kiadni egy hobby projektre eléggé húzós, viszont próbálgatás és tesztelgetés nélkül elég nehéz kitanulni a dolgokat. Persze egy CSV-ből vagy SQL fájlból nem csaj Java-val lehet felépíteni weboldalakat, sőt, ott a PHP, de ha csak havi 300000-et kell cégként kifizetni, az is sok a tesztprojektekre.

A másik dolog, hogy meg is kell találni a jó programozót. A külföldi Freelancer oldalak kuka, én kerestem már ott programozót, aki egyáltalán nem volt olcsóbb a magyaroknál, viszont az indiai és pakisztáni freelancerek kivétel nélkül minden esetben összecsapták a munkát. Gyakran volt lopott a kód, sokszor teljesen mást csinált, és mindig megpróbáltak VALAMENNYI pénzt kizsarolni belőlem.

Ha ezt összevetem azzal, hogy mennyi idő elment velük, totál bukta volt a projekt. Magyarországon is nehéz előre megmondani, hogy ki a jó programozó. Sokan egyfolytában kérdeznek, mert nem tudnak semmit. Sokan nem kérdeznek, aztán a munka végén derül ki, hogy ők úgy gondolták, meg így gondolták, de az elvégzett feladatnak nincs köze a kiíráshoz. Folyamatosan kontroll alatt tartva őket lehet haladni, de ilyenkor nagyon sok időt elvesz az egyeztetés.

Saját projektre tehát nagyon jó ötlet megtanulni a Java programozást, legalább alapszinten.

logo-java-830x460.jpg

De miért jó pont a StudiCore a Java tanuláshoz? Átadom nekik ismét a szót:

Hat érv, ami segíthet a mérlegelésben:

  1. Bármikor, bárhol tanulhatsz: A StudiCore egy online tanfolyam, így a haladás ütemét a saját igényeidhez igazíthatod.
  2. Modulokból áll: A programozói képzés egymásra épülő modulokból tevődik össze, a rövid és tömör elméleti anyagokat sok gyakorlás követi. Nem papírt adunk a kezedbe, hanem valódi programozói tudást.
  3. Van automata feladatértékelője: A megoldott programkódot a StudiCore oldalára feltöltve, a szoftver automatikusan értékeli, és csak tökéletes eredmény esetén engedi a továbblépést. Ha hibás, támpontokat ad, de a végső változatra magadnak kell rájönni.
  4. Egymásra épülő feladatok: A nehézségi szint fokozatosan emelkedik, és minden lecke az előzőekben megtanult ismeretekre épít. Így lépésről-lépésre magabiztosabb programozóvá válsz majd.
  5. Személyes mentor: A kérdéseidet közvetlenül saját mentorodnak teheted fel, aki folyamatosan nyomon követi haladásod. Megismeri az igényeid, és személyre szabott választ ad. Nem kell többet a tanfolyamtársaid üteméhez igazodnod, a mentor mindig segít.
  6. Megfizethető: az előfizetési csomagjaink segítségével megtalálhatod a számodra legjobb megoldást a tanuláshoz.

Hogy bármikor, bárhol tanulhatsz, az igaz. Én jellemzően este és hétvégén tanulok, sokszor este 11-ig vagy éjfélig. De volt már olyan, hogy az asztali számítógépről átmásoltam az éppen félkész forráskódokat, és a játszóházban írtam meg a befejezést. A többi szülő a fotelekben fetrengett, és meg laptoppal a térdemen Java-t tanultam. Van ilyen.

Most, hogy jön a nyár, és visszük megint a gyereket több helyre, viszem a laptopot is, és akárhol leszünk, és tudok programozni. A mobilinternettel el tudom küldeni a kódot ellenőrzésre, leülni meg bárhol le tudok.

A modulok felépítés is igaz, erről már sokat írtam. Nem egy nagy katyvasz van, hanem nagyon sok kis modul. Ezek egymásra építenek, és úgy rögzülnek a fejedben, hogy észre sem veszed. Tényleg nem adnak papírt a kézbe, hanem tudsz majd Java-ban programozni. Ahogy például az előbb mondtam, én már simán tudok bármilyen weboldalt készíteni internetes adatbázisokból. Jó, a webdizájn része még húzós, de ott a Bootstrap, alap oldalnak kiváló lesz.

Az automata feladatértékelő nagyon jó, mert így egyfolytában be lehet küldeni a megoldásokat. Az meg folyamatosan visszadobja, míg nem jó. De amikor ott a 100%, az mindenért kárpótol.

Az egymásra épülő feladatokról már írtam, de mivel ez a 4. pont, még egyszer kiemelem. Nem csak a részfeladatok épülnek egymásra egy fejezetben, de a fejezetek az előző fejezetekre. Mondjuk ez nem meglepő, mert ahogy egyre magasabbra mászik fel az ember egy téglarakásra, folyamatosan az alatta lévő téglákra támaszkodik.

A személyes mentor a PRO csomagban érhető el, és nekem több helyen is nagyon a segítségemre volt. Aki olvassa ezt a blogot, az tudja, hogy már az egyszerűbb feladatoknál is volt olyan, hogy a mentorom jobb megoldást javasolt. Amúgy hetente kétszer kommenteli az elvégzett munkát, elemez és tanácsokat ad. Az utolsó leckékkel meg sokat szenvedtem, ott a mentorom segített át mind a funkcionális programozáson, mind a többszörösen összetett adatbáziskezelés-lekérdezéseken.

A megfizethetőség az mindenkinek szubjektív, nyilván azzal kell összevetni, hogy mennyit keres egy programozó egy hónapban, vagy mennyit kell neki kifizetni vállalkozóként. Amúgy anyósom is 3000 Ft/óra (45 perc) összegért tanít iskolás kölyköknek matekot délutánonként, és a hatványozás és a törtek oktatása könnyebb, mint a Java.

Na most a hírlevél kiküldésekor kedvezményesen adták a 3 éves előfizetést, ami a kedvezmény lejárta után sem sokkal több. Pár tízezer forint a különbség, ha jól láttam, ami szerintem senkit nem fog vissza a tanulástól, ha Java programozó szeretne lenni.

Ez a 3 éves előfizetés amúgy arról szól, hogy az előfizető 3 évig korlátlanul használhatja az oktatószoftvert, tanulhat, feladatokat küldhet be, ellenőriztetheti a megoldásokat. Azért 3 év alatt szerintem még a 65 éves anyám is elvégezné 🙂 Ha szükséges a mentor, ő pedig kiegészítő havidíjért vehető igénybe, és akkor segítség is lesz az elakadás során.

Ja igen, még említettem, hogy az egyik hírlevél nagyon rám lett szabva, ez az. Gondolom az otthon kísérletező, önállóan vállalkozást építő emberek egy fontos célcsoport a StudiCore számára, és én is ide tartozom. Ha te épp azon gondolkozol, hogy a saját idődet feláldozod valamilyen projektre, akkor a Java tanulás egy jó alap lesz. Szerintem nincs is annál jobb, amikor leülsz a gép elé, a magad ura vagy, és addig próbálgatod a dolgokat, míg rá nem jössz. Ha ezzel aztán pénzt keresel, és meg is tudsz belőle élni, az a tuti jolly joker!

Az StudiCore képzése itt érhető el: online Java képzés

Szólj hozzá!