Junior JAVA fejlesztő vs. Android fejlesztő

Tegnap ismét egész délután a StudiCore JAVA programozó képzés online szoftverét nyüstöltem, most épp a dátumkezelésről tanultunk. Nagyon élveztem az egész folyamatot, de aztán ma folytatnom kellett a melót, így félre kellett tennem a tanulást.

Közben elgondolkodtam a múltkori történeten, amikor egy magyar származású srácból lett Android fejlesztő. A junior programozói képzést elvégezve meg lehet pályázni egy junior JAVA fejlesztő állást, de ehhez jó eséllyel egy munkahelyen kell majd dolgozni. Én 2011 óta saját cégemben dolgozom, így ez elég furcsa lesz, bár nem tagadhatom, hogy néha hiányzik, amikor az ember közösségben van.

junior_java_fejleszto_munka_kozben.jpg

Ezzel szemben elgondolkodtam az Android fejlesztésről. Nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy a nagy applikációkat csapatok fejlesztik. De minden nap látok a KKV marketing csoportban embereket, akiknek valamilyen app kell. Ezek általában valamilyen megrendelő alkalmazások, időpontfoglalás vagy hasonló apróság a feladatuk. Ha jól gondolom, ehhez elég egy junior JAVA fejlesztő, aki Androidra szakosodott.

Az internet tele van „How to be an Android developer in 2 months” típusú tanfolyamokkal, de elég erős kétségeim vannak, hogy ezek bármit is érnek. Én elhiszem, hogy ott vannak a keretrendszerek a munkához, de komoly fejlesztéshez úgysem lehet elhagyni az OOP alapelveket, a mélyebb JAVA tudást. Nem mellesleg, nagyon szórakoztató a JAVA tanulás, akkor miért hagyná ki az ember? 🙂

Vissza térve az Android fejlesztésre, körbe néztem az interneten, és az alábbi tanácsokat adták:

Most egyelőre folytatom a StudiCore JAVA képzését, szeretném elvégezni. Az eddigiek alapján hasznos volt, és egy-két buktatót leszámítva, ahol a mentorom billentett át, minden jól ment. A nehézségek viszont kiválóak voltak arra, hogy rögzüljön a fejemben a gyakorlati kódolás – ha valamivel több napig szenved az ember, azt garantáltan nem feleti el többet. Ez a blog pedig remélhetőleg egyszer több kezdőnek is meghozza a kedvét, hogy junior JAVA fejlesztő (vagy éppen Android developer) legyen. Cheers!

// Mindig, amikor ingyenesen és jogtisztán felhasználható képet keresek a JAVA szóra, egy csomó kávé, kávébab bukkan fel. Persze, erről kapta a programnyelv a nevét. De mi lett volna, ha pálpusztait ettek volna épp a kitalálók?

Szólj hozzá!