Programozó tanfolyam update

Közben haladok tovább a StudiCore programozó tanfolyam leckéivel, most épp a dátumkezelés van soron. A hivatalos kurzusleírás ezt írja róla:

  • Dátumkezelés Java SE 8 előtt és után, JodaTime (1-1 fejezet, összesen 3)

A tananyag még mindig jó, elmagyarázza a dátumkezeléssel kapcsolatos dolgokat, amit aztán feladatok során ki is kell próbálni. Nem mondhatnám nehéznek, csak be kell gyakorolni, hogy a Java 8 előtt hogyan kezelték a dátumokat és időpontokat, és mi változott a Java 8 megjelenésével.

Próbálom kicsit szebbé tenni a kódot, a többször használt részeket modulokba foglalni, kivinni külön metódusokba. A megoldás során nagyon jól jönnek az előző részben tanultak, talán a programozó tanfolyam legnehezebb része volt eddig, hogyan működik az objektumorientált programozás a gyakorlatban.

1 hónapja nem gondoltam volna, hogy külön kérés nélkül, saját ötlet alapján írok olyan metódusokat, amelyeknek paraméterei LocalDate típusúak, és a visszatérési értékük logikai. Vagy továbbfejlesztem az ötletem, és összevonok két eltérő típusú visszatérési értékkel rendelkező metódust, és megtalálom rá az ideális megoldást.

A barátom lett a toll és a papír, próbáltam Wordben vagy Notepadban megtervezni a programot, de nem ment. A legegyszerűbb megoldás maradt, lerajzolom magamnak a programtervet, végig veszem rajta a működést, és amikor már összeállt a fejemben az egész, akkor ülök neki kódolni. Amikor kb. 4 órát dobtam ki az egyik feladatnál, mert nem gondolkodtam előre, és 3x újra kellett írni a kód jó részét, akkor elismertem, hogy tényleg a tervezéssel kezdődik minden.

A programozó tanfolyam további része is izgalmas lesz, már nagyon várom a fájlkezelést és az adatbáziskezelést, utóbbival szerintem jó sok időt el fogok tölteni. Az SQL-t egyszer már megtanultam a főiskolán, máig emlékszem, amikor átmentem a vizsgán. Mondjuk ott papíron kellett kódokat beadni, az nem volt olyan jó ötlet.

Következő alkalommal holnap programozok, még mindig a Java 8 utáni dátumkezelésről lesz szó, két feladatom van hátra, valószínűleg a 4-5 óra, amit rászánok, nem lesz elég ezekre. Ha minden a terveknek megfelelően halad, akkor november elején elkezdem a JodaTime szekciót, és utána pedig jöhetnek ezek:

A programozó tanfolyam eddig

Most nem is tudom hirtelen, mikor kezdtem el a JAVA programozás újra tanulását, ezen a blogon az augusztus 20-i bejegyzés az első. Azóta eltelt több, mint 2 hónap, és jó visszanézni, mit végeztem el eddig.

Emlékszem, hogy pár éve gondolkodtam a junior JAVA programozó állásokra történő jelentkezésen, hátam mögött 2 féléves főiskolai programozó tantárggyal. Úgy éreztem, hogy mivel tudom, hogy működnek a JAVA programozás alapja, a feltételek, meg ismerem a ciklusokat, már felvehetnek juniornak 🙂

Na, ezen a szinten a StudiCore programozó tanfolyam első néhány leckéjével már túl is léptem, és kb. 2 hét alatt meghaladtam ezt a tudásszintet. Most már az OOP elveket szem előtt tartva kódolva, kezd összeállni a kép, hogy miről is szól ez az egész. Vannak néha holtpontok, de a képzés nagyon jól teljesíthető, ha nem kellene dolgoznom, és minden nap 4-5 órákat rá tudnék szánni a tanulásra, brutál tempót lehetne diktálni. De munka mellett sem rossz, heti 20 óra tanulással is jól lehet haladni.

Az elmélet emészthető darabokra van szedve, és valóban a programozási feladatok megoldása közben jön rá az ember, mit is írt a készítő az elméleti doksikban. Azt továbbra is vallom, hogy mentor kell, ha nektek nincs mentorotok, akkor keressetek egy programozó havert, vagy bárkit, akit meg lehet kérdezni. Általában nem a feladathoz kell segítség, hanem az elakadásoknál. Nem egyszer futottam bele abba a helyzetbe is, hogy este 11-kor már nem jöttem rá a megoldásra, de másnap, friss szemmel nézve, egyből beugrott a hiba.

A továbbiakban meg szeretném még mutatni a feleségemnek is a StudiCore szoftverét, hogy mit szól ő a programozás tanfolyamhoz. Ő igazi bölcsész, történész végzettséggel, és az online marketing területén dolgozik, tehát teljesen másképp áll a dolgokhoz, mint én. Emlékszem, hogy én az unokatestvérem által hozott 286-os gépet fúrtam-faragtam általános iskola végén, hogy beleférjen a nagyobb 386-os alaplap. A haverokkal számítógéppel keltünk, és azzal is feküdtünk. Eközben a feleségem, aki amúgy is 6 évvel később született, képeskönyveket kapott a régészetről, és szabadidejében festeni tanult.

Kíváncsi vagyok, mit szól a StudiCore-hoz, megcsináltatom vele az ingyenes tesztet, és megkérem, írja le ide a véleményét. Hogy legyen itt más nézőpont is, ne csak az én kockaként megélt élményeim 🙂 Ez a napokban kiderül.

Szólj hozzá!