Programozás tanfolyam most olcsóbban

Kaptam a StudiCore-tól egy hírlevelet, melynek segítségével most kedvezményesen lehet megrendelni a Java tanfolyamukat. A 36 havi Basic előfizetés 240.000 Ft helyett 198.000 Ft-ba kerül, ez 3 évre megadja a hozzáférést a StudiCore online felületéhez, a tananyaghoz, a tesztekhez és a gyakorló feladatokat kiértékelő szoftverhez: https://www.studicore.hu/36ho-2019-december/

Ha a 3 éves hozzáférést megvetted, akkor pedig vásárolni lehet havi Pro upgrade-t is. Ez azt jelenti, hogy hetente kétszer egy Java tanár átnézi a haladásod, és szól, ha valamit másképp lett volna érdemes csinálni. Szintén ilyenkor válaszolja meg a kérdéseket, így, ha elakadsz, akkor ismét belöki a szekeret. A Pro kiegészítő az ugye havidíjas, havonta 36.000 Ft-ba kerül.

Szerintem a 198.000 Ft jó ár a programozás tanfolyam hozzáférésért, ez pont 5500 Ft-ot jelent havonta. Bár holnap Szenteste és biztos mindenki bevásárolt a sok kacatból, ez pont jó ajándék a jövőre nézve. Amúgy a 240.000 Ft-os ár sem sokkal több, ha épp akkor olvasnád ezt a posztot, amikor épp nincs előfizetői akció.

Miről szól ez a programozás tanfolyam?

Már annyi minden van a fejemben, hogy nem tudom, leírtam-e pontosan, hogyan működik a StudiCore tanfolyama.

Szóval, veszel előfizetést, aztán az email címeddel és jelszavaddal belépsz. Az előfizetői területen eléd tárulnak azok a modulok, amiket itt is leírtak: programozás tanfolyam https://www.studicore.hu/online-junior-programozo-kepzes

  • JAVA SE
  • JAVA SE Nagyfeladat
  • Maven
  • GIT
  • JPA
  • HTML / CSS
  • SPRING BOOT
  • Javascript

Amikor első alkalommal belépsz, a JAVA SE-hez férsz hozzá, ez gyakorlatilag a Java tanfolyam. A többi már csak 1-2 hónapos kiegészítő, melyek nagyon fontosak, de a Java alapok nélkül úgysem jutsz el odáig.

Ha már bent vagy a JAVA SE modulban, akkor kezdődhet a tanulás. A tananyag jó sok apró részre van szedve, pont úgy, ahogy itt látod: https://www.studicore.hu/kurzus/java_se/

Ezekhez tartozik mindig az elmélet, azt elolvasod, aztán utána van egy elméleti teszt. Ebben az elméletet kérdezik vissza, ha nem érsz el megfelelő százalékot, akkor visszadob. Akárhányszor kitöltheted, nem gond, így lehet újra próbálkozni.

Amint megvan a teszt, jönnek a gyakorló feladatok. Egy, kettő, öt, változó mennyiségben. Az első feladatban mindig csak alapfokon próbálod ki a az elméleti részben bemutatott dolgot, a következőben már van egy csavar, az utolsóban pedig meg fogsz izzadni.

Előre elmondom, hogy vérmérséklettől függően jó sokat fogod csapkodni az asztalt/billentyűzetet, hogy 1. nem érthető valami, 2. a StudiCore-osok rosszul írtak le valamit, 3. az egész világ hülye. Ezek ilyen vicces programozói viselkedés-sztereotípiák, de tényleg így fog menni 🙂 Aztán ülsz a programon, vagy otthagyod, és visszanézel fél óra múlva, egy nap múlva, és beugrik a megoldás. Kiderül, hogy 1. mégis érthető minden, 2. a StudiCore-osok nem írták le rosszul a dolgokat, 3. és a világ sem hülye.

Meg kell tanulni figyelmesen olvasni. Szerintem legalább hússzor előfordult velem, hogy órákat ültem egy problémán, amire direkt felhívták a tananyagban a figyelmet egy félmondattal, csak fel kellett volna használni.

Ez a programozás tanfolyam nagyon össze van rakva

A StudiCore programozás tanfolyam nagyon össze van rakva. Olyan nincs, hogy tanulsz valamit az első leckében, aztán nem fog kelleni soha többet. Lehet, hogy a 15. lecke anyaga kell a 27-nél, míg a 16. leckéé a 18-nál. De valószínűbb, hogy folyamatosan használni fogod a tudásod, minden feladatnál.

Ha megnézitek a tematikát itt: https://www.studicore.hu/kurzus/java_se/ , akkor példát is tudok mondani. 10. fejezet a ciklusok, nyilván ez olyan alapvető építőelem, amit minden programban használni fogsz. 13. Tömbök, ez is nagyon sokszor kelleni fog. 19. Konstruktor: minden feladatban szükség lesz konstruktorokra. 23. Dátumkezelés: alap dolog, nagyon sok feladatban kell dátumokat kezelni. 25. List, Set, Map: alapvető elemek, nagyon jól jönnek fájlkezeléskor és adatok nagy tömegű mozgatásakor. És így tovább.

Amiért azt mondtam, hogy nagyon össze van rakva a tananyag, az tudás rögzülésének módja. Ma a programozás során írtam konstruktorokat, dobtam és elkaptam kivételeket, fájlok tartalmát olvastam be, dolgoztam fel, és írtam ki a képernyőre és vissza fájlba és így tovább. Ami viszont a legdurvább, hogy minden készségszinten megy.

A legnehezebb feladat a megoldás kitalálása. Ezen agyalni kell. De amint megvan a megoldás (vagy a terve), neki lehet ülni, és már csak meg kell valósítani. Természetesen ma is vagy 30 alkalommal használtam a Google-t, mert a különféle átalakítások, formázások még nincsenek a fejemben. Amint a Google kidobja a választ arra, hogy String to LocalDate, egyből eszembe jut, és máris mehet tovább a munka.

Aki tanult már programozást, de akár mást is felsőoktatásban, azt megérti, a StudiCore mennyire másképp működik. A főiskolán mindig van egy pillanat, amikor lemaradsz. Mert a tanár az elöl ülő 5 gyereknek magyaráz, és te valahol kiestél a ritmusból. Vagy egyszer nem mentél be, egyszer beteg voltál, vagy egyszer pont más fontos tárgyból kellett valamit megcsinálni a suliban. Amint megvan ez a pillanat, onnantól fogva megette a kutya az egészet. A tanulás jó nagy szenvedéssé válik, és az egyetlen cél, hogy valahogy átmenj a vizsgán.

Na most a StudiCore-nál az a lényeg, hogy tudjam csinálni. Senkit sem érdekel, hol maradtam le, mert nem maradok le. Addig csinálom, míg meg nem világosodom, ha meg végképp elakadtam, a Google vagy a Reddit a barátom. Nem mellesleg a Java tanár is segíthet a következő konzultációs alkalommal.

Tényleg ilyen könnyen megy a programozás tanfolyam?

Nem, nem könnyű. Nagyon sokat kell gondolkodni, míg beugrik a megoldás. De, amikor megvan, onnantól fogva örökre megmarad. Szerintem ez olyan, mint az úszás tanulás vagy a palacsintasütés. Ezek nehezek? Igen. De amint megtanulsz úszni, vagy tudod, hogyan keverd ki a tökéletesen sima palacsintatésztát, és hogyan fordítsd meg feldobva, onnantól fogva akármikor csobbanhatsz egyet/csinálhatsz magadnak palacsintát.

A lényeg, hogy ez nem wudu, ez nem atomfizika. Leülsz, gyakorolsz, megcsinálod. Ha 18 évesen lett volna ilyen programozás tanfolyam a kezemben, akkor nem kellett volna éveket csövezni Budapesten az albérletben, és mondjuk 22 éves koromtól fogva az átlagkereset kétszeresét, ötszörösét keresem meg. Én most pótlom be, ami akkor kimaradt 🙂

Szólj hozzá!